Samsung Electronics potpisao ugovor sa AI kompanijom Preferred Networks za proizvodnju AI čipova sljedeće generacije koristeći Samsungovu 2nm procesnu tehnologiju

 

Ranije je objavljeno da je tokom finansijske objave Samsung Electronics-a u četvrtom tromjesečju 2023. godine, kompanija otkrila da je njen livnički odjel obezbijedio narudžbe za 2nm AI čipove. Međutim, tada Samsung nije otkrio ime relevantnog kupca. Sada, prema izvještaju Business Korea, kupac je japanski AI startup Preferred Networks.

U izvještaju se navodi da je Preferred Networks, koji je naručio 2-nanometarske AI čipove kod Samsungovog odjela za ljevanje, osnovan 2014. godine i da je u polju razvoja AI dubokog učenja.

Preferred Netvorks je donedavno bio TSMC klijent, a nova saradnja se navodi kao velika pobjeda za Samsung. Odluka kompanije Preferred Netvorks da pređe sa TSMC na Samsung bila je veliko iznenađenje za industriju poluprovodnika.

Detalji o tome zašto je Preferred Netvorks izabrao Samsung nisu poznati, ali analitičari industrije smatraju da je Samsung možda ponudio bolju cijenu za proizvodnju novih 2nm AI čipova. Ovo takođe sugeriše da Samsung želi da se takmiči sa TSMC-om, koji trenutno dominira u proizvodnji procesora.

 

2nm SF2 proces

 

Prema novom sporazumu, Samsung će proizvoditi prve 2nm AI čipove PFN-a koristeći 2. generaciju Gate-All-Around arhitekture.

Prema prethodnom planu kompanije Samsung, 2nm SF2 proces bi trebao biti predstavljen 2025. godine. U poređenju sa drugom generacijom 3GAP procesa od 3 nanometra, nudi 25% poboljšanje energetske efikasnosti pri istoj frekvenciji i složenosti, kao i povećanje performansi od 12% uz istu potrošnju energije i složenost, uz smanjenje površine čipa za 5%.

Ugovor će takođe dati Samsungu iskustvo i učenje u proizvodnji 2nm čipova, a takođe bi mogao otvoriti vrata kompaniji Samsung da pridobije više kupaca za nove AI čipove ako ispuni svoje nove ciljeve proizvodnje procesora.

Kao što je navedeno u planu Samsungovog Foundry Foruma (SFF), Samsung će započeti masovnu proizvodnju 2nm procesa (SF2) 2025. godine za mobilne aplikacije, proširiti se na računarske aplikacije visokih performansi (HPC) 2026. godine i dalje proširiti na automobilski sektor i očekivani 1.4nm proces do 2027. godine.

(IT mixer)