Samsung i TSMC, dva istaknuta proizvođača čipova, spremni su da krenu sa svojim 2nm proizvodnim poduhvatima, svaki fokusirajući se na svoje matične zemlje.

Prema izvještajima South China Morning Posta i Korean Timesa, Samsung se sprema da sljedeće godine započne proizvodnju 2nm čipova u Južnoj Koreji. Kompanija ulaže značajnu investiciju od 500 biliona KRW (371 milijardu dolara) do 2047. godine za razvoj „mega-klastera“ fabrike poluprovodnika u blizini Seula. U ovom pogonu će se nalaziti 13 tvornica čipova i tri istraživačka postrojenja posvećena 2nm proizvodnji.

U međuvremenu, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) izlaže planove za 2nm fabrike za proizvodnju čipova i naučne parkove u Hsinchu i Kaohsiungu na Tajvanu, s dodatnim pogonom u Taichungu koji čeka odobrenje vlade.

Pročitajte još: Apple osigurava rani pristup TSMC-jevim vrhunskim 2nm čipovima, učvršćujući tehnološko vođstvo

Iako nijedna kompanija nije odustala od proizvodnih projekata u drugim zemljama, napredak izvan njihovih matičnih regija ometali su izazovi. Sjedinjene Države su, na primjer, uvele CHIPS i Zakon o nauci, izdvajajući 53 milijarde dolara za subvencije; međutim, isplate iz ovog fonda su bile izrazito spore. I Samsung i TSMC se takođe bore sa nedostatkom talenata u svojim prekomorskim poduhvatima, a lokalni sindikati ometaju napore TSMC-a da uveze stručnjake iz Tajvana.

Uprkos ovim preprekama, TSMC gradi dvije fabrike čipova u Arizoni, za koje se predviđa da će početi proizvodnju 4nm čipova 2024. i 3nm čipova do 2026. Samsung, s druge strane, radi na tvornici od 17 milijardi dolara u Teksasu od 2021. godine, iako je napredak je postepen, a očekuje se da će postrojenje rukovati samo 4nm čvorovima.

Dok su Evropa, Japan i Indija otkrili planove za subvencije za proizvodnju poluprovodnika, napredak u ovim regionima je spor ili nepostojeći. Težnja ka diversifikaciji vrhunske proizvodnje čipova ostaje ogroman izazov, iako je postignut određeni napredak i koji je trenutno u toku.

(IT mixer)