Dijeljenje lokacije uživo na Google Maps-u može vam pomoći da pronađete ukradeni pametni telefon

 

Kompanija Google je nedavno u aplikaciji Maps predstavila funkciju „dijeljenje lokacija uživo“ sa prijateljima i porodicom, koja se pokazala značajna u praćenju i pomaže da pronađete ukradeni pametni telefon.

Ova unkcija Google Maps pruža pristup u realnom vremenu lokaciji uređaja (sa preciznošću do 2 metra), postotku baterije i drugim kritičnim informacijama.

Ako ste izgubili telefon koji dijeli lokaciju u realnom vremenu sa drugim uređajem, najbolje je da ne zovete telefon, nego da pratite lokaciju uživo uz pomoć nadležnih, posebno ako je ukraden.

Na žalost, ovo funkcioniše samo ako je pametni telefon još uvijek ima aktivnu internet vezu i nije isključen.

Ova funkcija postaju neefikasna ako lopov ukloni SIM karticu. Zato je preporučljivo umjesto toga koristiti eSIM. Google Maps omogućava korisnicima da dijele svoju lokaciju uživo čak i sa korisnicima koji nisu na Google-u, a to se može dijeliti pomoću bilo koje platforme za razmjenu poruka.

Iako je funkcija dijeljenja lokacije uživo relativno nedavno u Google Maps, slična funkcija je već neko vrijeme dostupna na WhatsApp-u i Telegramu. Druge aplikacije kao što su Ola i Uber takođe nude mogućnosti dijeljenja lokacije uživo.

Ova funkcionalnost se razlikuje od WhatsApp-a ili Telegrama jer omogućava korisnicima da dijele svoju lokaciju uživo ne samo unutar aplikacije već i putem drugih komunikacijskih aplikacija. Ova funkcija radi čak i kada je „Istorija lokacija“ onemogućena.

Ove funkcija može izazvati zabrinutost za privatnost kod nekih korisnika. Međutim, u ovom konkretnom scenarijumu pokazale su se ključnim u pronalaženju i vraćanju izgubljenog telefona.

 

Kako da podijelite lokaciju uživo u Google Maps?

 

Da biste koristili ovu funkciju, slijedite ove korake:

  • Uvjerite se da imate najnoviju verziju Google Maps.
  • Kliknite na „sliku profila“ u gornjem desnom uglu
  • Odaberite „dijeljenje lokacije“ i kliknite „podijeli lokaciju
  • Odaberite željeno trajanje dijeljenja i generišite vezu za dijeljenje.
  • Da završite dijeljenje, dodirnite „Dijeljenje putem linka“ i pritisnite „Stop„.

Da biste podijelili svoju lokaciju, morate aplikaciji Maps dati dozvolu da pristupi vašoj lokaciji u svakom trenutku. Kada završite, vaša porodica ili prijatelji moći će pratiti vašu lokaciju uživo sa svog pametnog telefona ili čak laptopa sa aktivnom internet vezom.

U pokušaju da ovu funkciju učini dostupnom širokoj bazi korisnika, Google Maps osigurava kompatibilnost sa većini Android uređaja i ostaje poželjan izbor za mnoge korisnike iOS-a.

Međutim, ova funkcija nije nije podržana na nalozima Google Workspace. Takođe nije dostupna na platformi Google Maps Go.

(IT mixer)