Apple je spreman da osigura značajan dio TSMC-jeve početne ponude 2nm čipseta, pozicionirajući se kao jedan od prvih korisnika ove vrhunske tehnologije. Prema izvještaju DigiTimesa preko MacRumorsa, očekuje se da će Apple biti među pionirskim klijentima koji će iskoristiti TSMC-ov 2nm procesni čvor.

U oblasti poluvodičke tehnologije, pojam „2nm“ odnosi se na minimalnu udaljenost između tranzistora na čipsetu. Manji razmak, kao što je prelaz sa 3nm na 2nm, omogućava veću gustoću tranzistora na procesoru. Ova povećana gustina tranzistora doprinosi efikasnijoj potrošnji energije i ukupnom poboljšanju performansi.

Appleova dominacija na tržištu je evidentna iz njegove prethodne narudžbe 3nm SoC-a od TSMC-a za A17 Pro i M3 čipsete, koji se koriste u iPhone-u i Mac-u. Kao najveći klijent TSMC-a, logično je da Apple usvoji arhitekturu sljedeće generacije, s ciljem da zadrži svoje globalno vođstvo u sektoru.

Poznat po proizvodnji visoko efikasnih i vrhunskih CPU-a za potrošače, Apple se suočava sa rastućom konkurencijom na tržištu. Kako bi održao svoje vođstvo, Apple želi implementirati naprednu 2nm arhitekturu. Značajno je da je A17 Pro označio prekretnicu kao prvi mobilni SoC izgrađen na 3nm procesnom čvoru. Očekuje se da će Android vodeći uređaji uhvatiti korak sa sličnim arhitektonskim nadogradnjama sa izdavanjem Dimensity 9400 i Snapdragon 8 Gen 4, ali sigurno ne do kraja godine.

Kao odgovor na sve veću potražnju za 2nm čipovima, izvršni direktor TSMC-a, Mark Liu, nedavno je najavio planove za izgradnju dvije nove fabrike na Tajvanu posvećene proizvodnji čipova baziranih na N2 (2nm) procesnom čvoru. Predviđeno je da proizvodnja u ovim fabrikama počne već 2025. godine. Nadalje, treća fabrika, čija se izgradnja očekuje 2025. godine, očekuje se da počne proizvodnju 2027. godine.

Iako ovi detalji daju uvid u trenutni krajolik, tekući razvoj će se pomno pratiti, a ažuriranja će se dijeliti kako se pojave nove informacije.

(IT mixer / Appuals)