„Minimal Phone“ je minimalan po mogućnostima korišćenja, ali još uvijek sadrži sve šta nam je potrebno od mobilne komunikacijske platforme

 

Startap „The Minimal Company“ predstavlja Minimal Phone, kompaktni telefon sa fizičkom tastaturom i E-ink ekranom koji može da pokreće odabrane aplikacije trećih strana, uključujući dijeljenje vožnje i GPS navigaciju.

Telefoni sa E-ink ekranima se polako pojavljuju, nadajući se da će smanjiti naprezanje očiju i poremećaj spavanja kod korisnika koji „bulje“ u svijetli i živo obojeni ekran. „Minimal“ telefon ima za cilj da korisnicima pruži bolju vidljivost i efikasnost baterije, ali sa dodatnom funkcionalnošću ekrana osjetljivog na dodir.

Minimal Phone posjeduje fizičku QWERTY tastaturu, tako da korisnici mogu da osjete tastere koje pritiskaju i čuju njihove zvukove kliktanja, baš kao u stara vremena.

Telefon dolazi sa SIM mogućnostima, Wi-Fi i Bluetooth-om za pozivanje, slanje poruka i bitnu funkcionalnost e-pošte, koji su svi unaprijed instalirani. Aplikacije dizajnirane za povećanje produktivnosti, uključujući kalendar, bilješke i osnovno upravljanje zadacima, takođe su uključene zajedno sa čitačem e-knjiga i jednostavnim muzičkim plejerom.

Telefon posjeduje monohromatski E-ink ekran sa pozadinskim osvjetljenjem i kapacitivnim ekranom osjetljivim na dodir.

Baterija od 4000 mAh trebalo bi da vam garantuje četiri dana korišćenja. Osnivač kompanije „Minimal“, Andre Youkhna tvrdi da se baterija može brzo napuniti, dostižući 80 posto za samo 30 minuta i potpuno punjenje za oko sat vremena.

 

Modernizovani Android OS

 

Minimal Phone će da radi na modernizovanoj verziji Androida pod nazivom MnmlOS. Ovaj će operativni sistem korisnicima da pruži sveukupno poznat Android osjećaj, a ujedno će biti fino podešen da smanji vizuelne smetnje uobičajene kod ovih pametnih telefona.

Minimal Phone će da radi na modernizovanoj verziji Androida pod nazivom MnmlOS

Kompanija još uvijek ne iznosi tehničke detalje o hardveru koji će ga pokretati i svim karakteristikama. Zanimljivo je da se na glavnom interfejsu nalazi i taster za aplikaciju Uber.

Dizajn je finaliziran, a proizvođač je sada u fazi istraživanja i razvoja za izradu kalupa. Biće instalirana sopstvena Play prodavnica, a masovna kampanja za Minimal Phone mogla bi da počne u prvoj nedjelji februara 2024. godine. Tim istražuje 5G tehnologiju, još nije naznačio rok proizvodnje, a cijena bi mogla biti oko 400 dolara.

(IT mixer)