Prije nekoliko dana pojavili su se izvještaji da Samsung radi na inovativnoj tehnologiji izrade ekrana koja bi mogla značajno unaprijediti pristupačnost sklopivih pametnih telefona, posebno u kontekstu serije Galaxy Fold. Ova nova tehnologija bazirana je na inkjet ispisu, zamjenjujući prethodno korištenu Micro Dry Process Decoration (MDD) metodu za izradu sklopivih ekrana.

MDD metoda uključivala je izradu okvira rezanjem filmova iz rolne koji već sadrže tintu. Međutim, ovakav pristup bio je skup, što je dovelo do potrebe za istraživanjem alternativnih rješenja. Nakon detaljnog istraživanja i razvoja, Samsung je odlučio preći na tehnologiju inkjet ispisa. Ova tehnika omogućava izradu više okvira iz istog filma, što bi trebalo rezultirati smanjenjem troškova proizvodnje sklopivih pametnih telefona.

Očekuje se da će prvi modeli koji će koristiti ovu tehnologiju biti iz serije Galaxy Z Fold, pri čemu se spekuliše da bi Galaxy Z Fold 6 i Flip 6 mogli biti predstavljeni tokom ovog ljeta. Galaxy Z Fold, koji je već jedan od najskupljih Samsungovih proizvoda sa početnom cijenom od oko 1.800 dolara, mogao bi tako postati pionir u primjeni ove nove tehnologije.

Postoje i špekulacije o potencijalnom jeftinijem sklopivom uređaju, koji bi se mogao nazvati Galaxy Z Fold FE. Međutim, još uvijek nije jasno hoće li ovaj uređaj biti predstavljen istovremeno s Galaxy Z Fold 6 i Flip 6. S obzirom na potencijal smanjenja troškova proizvodnje inkjet ispisom, nova tehnologija bi mogla dovesti do sveobuhvatnog sniženja cijena na tržištu sklopivih pametnih telefona.

(IT mixer)