Google se prilično potrudio da poboljša svoju AI ponudu, rebrendiranjem Barda u Gemini i uvođenjem namjenske Android aplikacije. Najnoviji dodatak je Google One AI Premium nivo, koji označava prvi put da je plaćena pretplata dostupna za Googleov generativni AI mehanizam. Hajde da istražimo karakteristike, cijene i prednosti kako bismo vam pomogli da odlučite da li je vrijedno ulaganja.

 

Google One AI Premium: cijena i dostupnost

 

Google One AI Premium plan je trenutno dostupan po cijeni od 19,99 USD / £18,99 / AU$32,99 mjesečno. Za razliku od drugih Google One planova, ne postoji opcija godišnjeg plaćanja, ali imate fleksibilnost da otkažete u bilo kojem trenutku. Od sada, Google nudi besplatnu dvomjesečnu probnu verziju, omogućavajući korisnicima da istraže funkcije bez početnih troškova. Posjetite Google One stranicu da se prijavite i uporedite planove.

 

Google One AI Premium: karakteristike i prednosti

 

Uz AI Premium plan, dobijate 2TB prostora za skladište za Google usluge, uključujući Gmail, Google Drive i Google Photos. Ako ste prerasli ograničenih 15 GB besplatnog prostora za skladište, ova nadogradnja pruža značajno povećanje.

Osim skladišta, svi planovi za Google One nude prioritetnu podršku, 10% popusta za Google Store, dodatne funkcije za uređivanje Google fotografija, nadzor na dark webu za curenje ličnih podataka i pristup Google One VPN-u. Međutim, AI karakteristike su one koje izdvajaju Google One AI Premium plan.

Ključni naglasak je pristup Gemini Advanced, posebno „najsposobnijoj“ verziji, Ultra 1.0. Google opisuje kao nudi „najsavremenije performanse“, Ultra 1.0 se ističe u rukovanju vrlo složenim zadacima koji uključuju tekst, slike i kod. Ona nadmašuje ljudske stručnjake u Massive Multitask Language Understanding (MMLU), obuhvatajući 57 subjekata.

Namenska aplikacija Google Gemini za Android i integrisane Gemini funkcije u Google aplikaciji za iOS dostupne su svim korisnicima, sa ili bez pretplate. Međutim, premium plan otključava superiorni Ultra 1.0 model na svim platformama.

Poređenja radi, standardni Google One plan od 2TB bez AI funkcija košta 9,99 USD / 7,99 GBP / 19,99 AU$ mjesečno, što čini dodatni trošak za Gemini Advanced 10 USD / 11 GBP / 13 AU$.

Integracija Geminija sa Googleovim aplikacijama za produktivnost kao što su Gmail, Google Docs, Google Meet i Google Slides je na horizontu, obećavajući pomoć u sastavljanju e-pošte i dizajnu slajdova. Ovo rebrendiranje Duet AI funkcija, koje se sada nazivaju Gemini for Workspace, dostupno je i pojedinačnim i poslovnim korisnicima koji se pretplate na Google One AI Premium plan.

Osim poboljšane memorije, glavna atrakcija je pristup najnovijim Gemini AI funkcijama, a Google zadirkuje još inovacija u pripremi.

 

Zaključak

 

Dvomjesečna besplatna probna verzija čini isprobavanje Google One AI Premium plana, koji uključuje Gemini Advanced, primamljiv prijedlog za one koji žele istražiti moćne AI alate. Međutim, rano je još za konačnu presudu i poređenje performansi za Gemini Advanced s Googleovim aplikacijama za produktivnost koje su na čekanju.

Prvi utisci sugerišu da bi Gemini Advanced mogao biti sjajan rival GPT-4 klase AI, koji se ističe u zadacima kao što su kodiranje i napredno rješavanje problema. Ostaje da se vidi efektivnost njegove integracije sa Googleovim aplikacijama u stvarnom svijetu. Za one koji žele da budu rani korisnici, besplatna probna verzija nudi priliku da zarone u najnovije Googleove AI modele, uključujući Gemini Advanced.