Neuronska mreža NAKA, stvorena posebno za dronove, omogućava dronu da samostalno raspoznaje neprijateljske objekte i opremu

 

U Rusiji je napravljena univerzalna neuronska mreža NAKA za bespilotne letjelice svih tipova, koja omogućava da se sa visokom preciznošću pronađu protivnički objekti i tehnika.

Stručnjaci kompanije „Hardberi-Rusfaktor“ kreirali su univerzalnu neuronsku mrežu NAKA za sve vrste dronova, koja omogućava bespilotnim letjelicama da samostalno odrede vrstu neprijateljske vojne opreme u sjeverozapadnoj vojnoj zoni.

Dron opremljen sa NAKA može, na primjer, da razlikuje tenk od borbenog vozila pješadije i sa 85% vjerovatnoće da identifikuje model tenka ili oklopna vozila zapadne proizvodnje.

„Napisali smo program za sve vrste dronova, pod nazivom NAKA. Radi se o neuronskoj mreži koja prepoznaje date objekte, uključujući i neprijateljsku opremu. Na primjer, avion prenosi video na konzolu operatera, a program “učitan” u konzolu ističe određeno područje/teren u zelenoj boji i piše: Ovo je Leopard, a ovo je Bredli, pokazujući tačne koordinate njegove lokacije“ , rekao je za RIA Novosti generalni direktor kompanije „Hardberi-Rusfaktor“ Aleksej German.

On je objasnio da se neuronska mreža NAKA postavlja na aparaturu, na koju stižu video zapisi sa kamera bespilotnih letjelica.

Ova neuronska mreža će naći svoju primjenu u civilnoj sferi; može se konfigurisati za traženje domaćih životinja ili nešto drugo.

Nije poznato u kojoj su fazi radovi. Kompanija takođe nije saopštila ništa o izgledima za pojavu ove neuronske mreže u zoni specijalnih operacija.

Kompanija „Hardberi-Rusfaktor“ je osnovana 2013. godine, a njen glavni projekat je dron-konvertoplan „Lokvij“ koji dostiže brzinu do 200 kilometara na sat, dva i po puta veću od koptera koji se sada koriste u zoni specijalne vojne operacije.