Naučnici sa Instituta za citologiju i genetiku (ICG SB RAS) u Novosibirsku, vještački su kreirali cerebralne organoide mozga („mini-mozak“) u laboratoriji

 

„Mini-mozak“ uzgojen u laboratoriji omogućiće dalje proučavanje načina na koji različite genetske osobine utiču na nečije kognitivne funkcije, prenose ruski mediji.

Ruski biolozi su rekli da su uspjeli da stvore trodimenzionalne cerebralne organoide – koji se takođe nazivaju „organoidi mozga“ a koji su strukturno slični ljudskom tkivu. 3D modeli će pomoći da se istraži kako oštećenje ili isključivanje specifičnih kodirajućih regiona, dijela DNK faktora gena, utiče na ljudsku inteligenciju.

Oni koji su uključeni u studije genoma vjeruju da ubrzani regioni gena (HAR-elementi) u velikoj mjeri utiču na razvoj ljudskog govora i složenog razmišljanja.

Kao rezultat prethodnih studija, naučnici su utvrdili da mutacije u kontaktin-6 (CNTN6) genu počinju da djeluju u najranijim fazama neurogeneze. Veličina mutacije gena uveliko utiče na težinu demencije.

“Činjenica da velike mutacije dovode do dramatičnih posljedica dovela nas je do ideje da unutar gena mogu postojati funkcionalno značajni elementi genoma koji utiču na tok neurogeneze i na čije proučavanje se moramo fokusirati”, saopšteno je iz pres-službe instituta, koji citira menadžera novog projekta Tatjanu Šnajder.

Postoje dva takva elementa u genu CNTN6. Kako bi proučili njihovu ulogu u ljudskoj neurogenezi, istraživači su uklonili regije koje sadrže HAR iz genoma ćelije i iz njih izrasle cerebralne 3D organoide (tzv. mini mozgovi) – trodimenzionalna tkiva koja su po strukturi vrlo bliska pojedinačnim dijelovima stvarnih organa.

Prvi rezultati su pokazali da je efekat uklanjanja prilično ozbiljan. Sada, u projektu podržanom novim grantom, tim istraživača želi da prouči i detaljnije opiše kako „isključivanje” svakog elementa utiče na proces neurogeneze i mogući razvoj mentalne retardacije.

Prema riječima Tatjane Šnajder, ako naučnici uspostave mehanizam nastanka složenih patologija, moći će se približiti načinima za njihovo sprečavanje u budućnosti. Govorimo i o prenošenju nasljednih bolesti.

(IT mixer)