OpenAI je na svojoj konferenciji za razvojne programere prikazao GPT-4 Turbo, potpuno novu verziju velikog jezičkog modela

 

Novi model za ChatGPT, nazvan GPT-4 Turbo i alat za kreiranje chatbota, nazvanog GPTs (skraćenica za generative pretrained transformers), dvije su najvažnije najave s događaja kompanije.

GPT-4 Turbo je unapređena i poboljšana verzija koja u osnovi koristi osnovnu verziju ChatGPT aplikacije. Sposobniji je, ima ažurirano ograničenje znanja od aprila 2023. godine i uvodi kontekstni prozor od 128 ooo tokena. To znači da teoretski upiti mogu biti mnogo duži i složeniji, a odgovori informativniji i značajniji.

„Mi smo jednako ljuti kao i svi vi, vjerojatno i više, što je GPT-4 znanje o svijetu završilo 2021.“, rekao je Sam Altman, CEO OpenAI-a, na konferenciji.

Model je takođe 3x jeftiniji za ulazne tokene i 2x jeftiniji za izlazne tokene u poređenju sa originalnim GPT-4 modelom. Maksimalan broj izlaznih tokena za ovaj model je 4096.

 

Unošenje više informacija odjednom

 

Iako tokeni nisu sinonim za broj riječi koje možete uključiti u upit, Altman je usporedio novo ograničenje s brojem riječi od 300 stranica knjige. Recimo da želite da chatbot analizira opsežan dokument i pruži vam sažetak — sada možete unijeti više informacija odjednom sa GPT-4 Turbo.

GPT-4 Turbo prihvata slike kao upite direktno u okviru za razgovor. Zatim, novi model može da generiše opise ili pruži opis onoga što slika prikazuje. Takođe, će obraditi zahteve za pretvaranje teksta u govor. Korisnici će sada moći direktno da učitavaju dokumente i da zatraže od ChatGPT-a da ih analizira. Tu mogućost drugi AI botovi poput Anthropic-ovog Claude-a imaju već mjesecima.

Prema OpenAI-ju, novi model će biti bolji slušalac.

„GPT-4 Turbo radi bolje od naših prethodnih modela na zadacima koji zahtijevaju pažljivo praćenje uputa, kao što je generisanje specifičnih formata (npr. ‘uvijek odgovori u XML-u’)“, stoji u objavi na blogu kompanije.

Ovo može biti vrlo korisno za ljude koji pišu kod uz pomoć chatbot-a.

Osim što je najavio svoj najnoviji veliki jezički model, OpenAI je otkrio da ChatGPT sada ima više od 100 miliona nedjeljnih aktivnih korisnika širom svijeta i da ga koristi više od 92 odsto kompanija sa liste koju objavljuje Fortune-a 500.

Kompanija je navela da će štititi svoje korisnike, uključujući preduzeća, ne samo od pravnih zahtjeva koji mogu proizaći iz povrede autorskih prava prilikom korišćenja njihovih proizvoda, već će ujedno da snosi i troškove nastale kao posljedica toga.

 

Mini-ChatGPT

 

Tokom svoje konferencije, kompanija je predstavila mini-ChatGPT alate koje su usmjereni na obavljanje jednog specifičnog zadatka i koji mogu biti kreirani čak i od strane osoba koje nemaju znanje programiranja. Ovi alati su jednostavni jezički modeli koji su specijalizovani za rješavanje određenih zadataka ili funkcija.

Takođe, GPT modeli koji su kreirani od strane zajednice mogu biti dijeljeni sa drugim korisnicima. OpenAI će da otvori prodavnicu gdje će verifikovani kreatori moći da ponude svoje kreacije svima.

Kompanija nije objavila kada će GPT-4 Turbo izaći iz faze testiranja i kada će biti dostupan većem broju korisnika. Trenutno, pristup za GPT-4 košta 20 dolara mjesečno.

Svako ko ima OpenAI API nalog i postojeći GPT-4 pristup može da koristi ovaj model. Modelu se može pristupiti prenošenjem gpt-4-1106-preview kao naziva modela u API-ju.

(IT mixer)