Osim novog imena, procureli dnevnik promjena takođe je pokazao najavu za Gemini Advanced za koji se ranije vjerovalo da je Google Bard Advanced

 

Google Bard bi uskoro mogao da dobije novo ime, zajedno sa Android aplikacijom, prema novom izvještaju.

Procurela je snimka ekrana Bardovog dnevnika promjena od 7. februara, koji daje više velikih najava oko chat bota sa vještačkom inteligencijom. Najznačajniji među njima je rebrending Bard to Gemini, naglašavajući naziv modela koji pokreće chatbot. Uz to, curenje je takođe spominjalo najavu prethodno potvrđenog plaćenog naprednog nivoa i nove Android aplikacije.

Tipster Dilan Rasel objavio je snimak ekrana koji spominje nekoliko Google-ovih najava. Očigledno, dnevnik promjena je pronađen unutar Bardovog web interfejsa.

Prilikom rebrendiranja, u izvještaju o promjenama stoji: “Posvećeni smo tome da svima omogućimo direktan pristup Google AI i, od ove sedmice, svaki Gemini korisnik u našim podržanim zemljama i jezicima ima pristup Google-ovoj najboljoj porodici AI modela. Kako bismo bolje odražavali ovu predanost, preimenovali smo Barda u Gemini.”

Ovo potvrđuje prethodni izvještaj 9to5Google koji je uočio da se svi nizovi u najnovijoj beta verziji Google aplikacije u kojoj je ranije spominjao Bard, sada umjesto toga odnose na Gemini. Ako je vjerovati posljednjem curenju informacija, ova promjena nije samo za mobilnu aplikaciju već za cijeli proizvod.

Osim preimenovanja, procureli dnevnik promjena takođe je pokazao najavu za Gemini Advanced (za koji se ranije vjerovalo da je Google Bard Advanced). U najavi je istaknuto da će to biti plaćena verzija chat bota, koju pokreće Google-ov najmoćniji temeljni model, Gemini Ultra. Prema izvještaju, prilikom lansiranja, Ultra 1.0 će pokretati napredni nivo.

U dnevniku promjena spominje se da će plaćena verzija moći da obavlja „veoma složene zadatke poput kodiranja, logičkog zaključivanja, praćenja nijansiranih uputstava i kreativne suradnje.“ Gemini Ultra-powered chatbot će takođe navodno dobiti ekskluzivne funkcije i proširene multimodalne mogućnosti.

 

Gemini app

 

Nova Android aplikacija je takođe najavljena u dnevniku promjena. Napominje se da će mobilna aplikacija biti integrisana sa svim Google aplikacijama. Korisnici će moći da komuniciraju sa njim putem teksta, glasa ili slika. Aplikacija se navodno zove Gemini app i u to vrijeme neće biti dostupna za iOS. Međutim, u najavi se spominje da korisnici iOS-a mogu da isprobaju Gemini u Google aplikaciji.

Nedavno je Google Bard dobio veliko ažuriranje koje je dodalo AI generator slika u chatbot. Kako bi generisane slike bile lako prepoznatljive kao generisane umjetnom inteligencijom, Google je koristio SynthID koji je kreirao DeepMind, koji slikama dodaje nevidljivi oku digitalni vodeni žig.

Pored toga, tehnološki gigant je takođe proširio Google Bard na više od 230 zemalja i teritorija i rekao da će sada podržavati više od 40 jezika.