Možda mislite kako trik da pojačate Wi-Fi signal pomoću aluminijske folije zvuči previše dobro da bi bio istinit, ali obezbjeđenje Dartmout koledža garantuje za to

 

Udobno ste se smjestili na kauč i želite da gledate omiljenu emisiju ali javio se problem – Wi-Fi je spor. Obična aluminijska folija za namirnice će vam pomoći da pojačate njegov signal. Otkrićemo vam tajnu njenog djelovanja i kako da je iskoristite.

Wi-Fi signali dolaze sa antene na vašem ruteru, koja stvara vezu sa pametnim telefonom, računarom i drugom elektronikom povezanom na Internet. Da bi došli do svih uređaja u vašem domu, ovi signali djeluju kao radio ili svetlosni talasi, šireći se da pokriju svaki raspoloživi prostor.

Nažalost, ovo može učiniti signale manje efikasnim, oslabiti vašu vezu i biti jedan od razloga zašto je vaš internet spor. Ne samo da šalje Wi-Fi signale u dijelove vašeg doma gdje vam nisu potrebni, antena rutera takođe može dovesti do mrtvih zona u određenim oblastima gdje signali ne mogu da dosegnu ili su blokirani običnim stvarima u kući i velikim preprekama kao što su zidovi ili podovi , prenosi Readers Digest.

Postavljanjem zakrivljenog lista aluminijumske folije oko rutera, možete efikasnije oblikovati tok Wi-Fi signala. Sjajna strana aluminijumske folije će reflektovati zrake koje dolaze iz antene i usmeravati ih na određeno mesto. Sve što tada treba da uradite je da prilagodite smjer krive folije da usmjerite signal na dijelove vaše kuće gdje vam je potrebna bolja internet konekcija (kao što je dnevna soba, spavaća soba ili kancelarija) ili da ga usmjerite dalje od mjesta gdje bi se izgubio, kao prozori.

Možda mislite da ovaj trik zvuči previše dobro da bi bio istinit, ali obezbjeđenje Dartmout koledža garantuje za to. Kada su to sami isprobali, otkrili su da korišćenje reflektujuće, zakrivljene površine poput konzerve za piće ili komada aluminijumske folije može ojačati Wi-Fi signale u nekim oblastima i oslabiti ih u drugim, maksimizirajući ukupnu efikasnost pokrivenosti.

U svom radu, istraživači su izvijestili da je njihov 3D štampan ruter prekriven aluminijumskom folijom bio u stanju da pojača bežične signale do 55,1% na određenim lokacijama i mogao bi smanjite ih do 63,3% na mestima gdje Wi-Fi nije potreban.

 

Evo kako da pojačate Wi-Fi signal pomoću aluminijske folije

 

Nađite aluminijsku foliju

Pronađite rolnu aluminijumske folije i isjecite list na otprilike dužinu prsta i visinu vašeg rutera. Ako vaš ruter ima fizičku antenu koja se proteže odozgo, uverite se da se folija proteže nekoliko inča iznad nje. Ovo neće biti važno za rutere koji imaju internu antenu.

Presavijte foliju

Savijte foliju da stvorite „C“ oblik, sa sjajnom stranom folije okrenutom unutar krivine. Za Wi-Fi rutere sa spoljnim antenama, možda ćete morati da preklopite gornji dio da biste pokrili i antenu.

Postavite foliju iza rutera

Postavite foliju iza rutera, tako da je zakrivljeni dio okrenut ka ruteru i ciljnoj oblasti gdje želite da pojačate signal. Možda ćete morati da savijete dno tako da aluminijumska folija može da stoji uspravno.

Provjerite brzinu interneta

Unesite „Google test brzine“ u pretraživač i izaberite plavo dugme na kojem piše „pokreni test brzine“. Test će procjeniti brzinu otpremanja i preuzimanja vaše internet veze i dostaviti kratak izvještaj. I, da li je veza brža?

Iako je aluminijska folija lagana, fleksibilna i široko dostupna opcija, nije jedina stavka koja može da poboljša vaš Wi-Fi. Drugi uobičajeni metali u domaćinstvu – kao što su čelični ili bakarni limovi za pečenje, ili limenke sode i piva – mogli bi biti jednako efikasni. Samo pazite da ih postavite tako da zakrivljeni, reflektujući dio bude okrenut prema području u vašem domu gdje želite da pojačate Wi-Fi.