Kada je signal koji šalju Wi-Fi ruteri blokiran ili otežan, veza će biti slabija

 

Bežični ruteri emituju radio talase tj. signal koji nazivamo Wi-Fi, zbog čega se bežični ruteri često nazivaju i Wi-Fi ruteri.

Ruter međusobno povezuje uređaje (desktop i laptop računare, pametne telefone, pametne televizore i brojne druge savremene uređaje) i na taj način formira mrežu uređaja. Ruter je nešto poput “skretničara” koji usmjerava elektronske pakete podataka ka uređajima, vodeći računa o tome da svaki uređaj dobije baš onaj paket podataka koji je njemu i namijenjen, kako ne bi došlo do greške tj. kako paketi ne bi zalutali ili bili isporučeni pogrešnom uređaju. Paketi podataka nekom uređaju mogu biti poslati sa drugog uređaja ili sa interneta.

Kako bi ovo bilo moguće, vaš ruter će svakom uređaju u vašoj kućnoj ili kancelarijskoj mreži dodijeliti takozvanu lokalnu IP adresu.

Pored Wi-Fi (bežičnih) rutera, ruteri mogu biti žični. Žični ruteri se sa računarima i drugim uređajima povezuju isključivo putem kabla, dok bežični ruteri pružaju i mogućnost bežičnog povezivanja naših uređaja sa ruterom.

Kada je signal koji šalju Wi-Fi ruteri blokiran ili otežan, veza će biti slabija. Portal IFL Science sastavio je listu od sedam stvari koje nikako ne bi trebalo da budu u blizini ovog uređaja, bez kojeg teško možemo da zamislimo svakodnevni život.

 

Sedam predmeta koji mogu da ometaju Wi-Fi vezu

 

Velike stvari

Bez obzira na to koliko je signal sa rutera tehnološki napredan i zaista blagodat u današnjem svijetu, lako ga mogu ometati razne prepreke. Njeni talasi su mnogo kraći od onih koji se koriste u radio prenosu, pa će lakše gubiti snagu. Zbog toga će stvari raditi mnogo bolje ako je prostor između rutera i uređaja slobodan. Ili, jednostavnije, nemojte stavljati ruter iza kauča ili ispod ormara, čak i ako želite da vaš prostor bude ‘čistiji’ od viška stvari.

Mikrotalasna pećnica

Mikrovalne pećnice mogu ometati Wi-Fi signal jer kuhinjski aparat emituje male količine zračenja. Pećnice zapravo proizvode radio signal, ali to ne znači da ćete preko njega moći da slušate radio, jer se emituje na izuzetno visokoj frekvenciji. Ali ta frekvencija od 2,4 GHz je ista kao i Wi-Fi signal, pa se nemojte iznenaditi ako ponovno zagrijavanje pice privremeno prekine vezu na jednom od uređaja.

Akvarijum i velike posude sa vodom

Bez obzira da li u njima žive ukrasne ribice, ili služe za nešto drugo, velike posude vode predstavljaju veliki problem ruteru jer ‘apsorbuju’ radio-frekvencije. Kod signala koji se širi napolju, recimo javnim mrežama, sličan problem se javlja zbog kiše, jer čak i kapi kiše mogu djelimično da ‘apsorbuju’ signal i smanje pokrivenost bežičnim signalom.

Metalni predmeti i ogledala

Ako se vaš ruter nalazi u blizini velikog ogledala, postoji mogućnost da će signal biti oslabljen jer se ‘odbija’ od površine ogledala. Na taj način se u kući pojavljuju ‘mrtve’ zone, kada se čini da uređaji ne mogu da se povežu na mrežu, ma koliko bili blizu rutera.

Bežični telefoni

Bez obzira na razvoj mobilne telefonije, mnogi ljudi i dalje koriste fiksne telefone, a danas su uglavnom bežični. Oni rade na približno istoj frekvenciji kao i ruteri, pa – ako su blizu – mogu da ometaju njegov rad, bez obzira što danas preko rutera često dobijamo „fiksnu“ telefonsku vezu, Wi-Fi signal i kablovsku televiziju.

Bluetooth uređaji

Slično bežičnim telefonima, uređaji koji koriste Bluetooth, kao što su bežične slušalice ili zvučnici, mogu oslabiti signal sa rutera. Ovde je ključna i blizina smeštaja, jer što su ovi uređaji bliže izvoru signala, to će biti veće smetnje. Udaljite ih i sigurno ćete osjetiti poboljšanje.

Elektronski uređaji

Možda zvuči kontradiktorno kada kažete da ruter neće dobro raditi ako se u blizini nalaze električni uređaji, jer je njegova glavna funkcija povezivanje sa njima. Međutim, ako ste ruter okružili uređajima koji ne učestvuju u tom prenosu signala, oni će najvjerovatnije ometati signal jer emituju frekvencije koje mu mogu biti na putu. To uključuje DVD plejer, kućni bioskop, muzičku liniju, pa čak i monitore za bebe. Zato udaljite ruter od svega na šta nije direktno povezan.

(IT mixer)