Ponekad je moguće ‘spasiti’ podatke nakon što ih  izbrišete. Ovog puta pogledajte metode kojima podatke na Androidu možete da izbrišete zauvijek

 

Svaki put kada izbrišete datoteku na vašem Androidu misleći da je ona izbrisana zauvijek, na žalost ona će na njemu ostati sve dok preko nje ne budu ispisani novi podaci. Ovo je, očekivano, bio dosta velik problem jer iako izbrišete podatke oni su se softverski mogli vratiti.

Još od ere Androida 6, svi Androidi su enkriptovani, što znači da alati za restauraciju podataka ne bi trebali omogućiti pristup izbrisanim sadržajima. Ako ste i dalje zabrinuti oko osjetljivih podataka koji bi mogli pasti u krive ruke, objasnit ćemo kako trajno izbrišete sve podatke.

 

Za brisanje koristite specijalni program

 

Najgori način brisanja privatnih podataka s Androida je sa posvećenom aplikacijom – postoji rizik slanja datoteke u smeće gdje neće biti trajno izbrisana. U nagorem slučaju može da završi na internetu zahvaljujući sinhronizaciji bezbjednosnim skladištenjem podataka.

Aplikacija Google Photos, na primjer, skladišti izbrisane slike i videe do 60 dana osim ako ‘ručno’ ispraznite koš. Čak i ako ovo zaobiđete izborom ‘Delete from device’, podaci i dalje mogu ostati u Google profilu. Puno bolja opcija je korišćenje aplikacija poput Googleovog Filesa kako bi se trajno izbrisale datoteke koje ne želite imati na uređaju.

 

Izbrišite podatke uz pomoću „rezača datoteka“

 

Ako enkripcija vašeg uređaja ne garantuje bezbjednost vaših podataka ili zato jer koristite stari Android, razmislite o ‘rezaču datoteka’ (File Shredder). Ova vrsta aplikacije na bezbjedan način briše ‘slobodni’ prostor vašeg uređaja koji možda i dalje sadrži izbrisane podatke.

Najpoznatiji predstavnici su MakeUseOf, iShredder, Shreddit i Data Eraser. Ove aplikacije preko izbrisanog prostora zapisuju nove podatke i svaki takav postupak nazivaju ciklusom ili prolazom. Čim je više prolaza, manje su šanse da će izbrisani podaci biti dostupni.

Koji god program odlučili koristiti, vodite računa da je ovakav proces brisanja dugotrajan.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.