Od septembra 2021. godine za korisnike pametnih telefona koji imaju Android 7.1. Nougat i starije verzije Androida, veliki broj internet stranica više neće biti dostupne zbog digitalne verifikacije, odnosno načina na koji se provjerava vjerodostojnost neke internet stranice

 

Veliki broj internet stranica se neće moći pregledavati na pametnim telefonima koji koriste operativni sistem Android 7.1 Nougat ili još stariji, a krivac je “digitalna verifikacija”.

Let’s Encrypt, regulator za izdavanje digitalnih sertifikata već duže vrijeme izdaje digitalni dokument kojim se potvđuje vjerodostojnost pojedine mrežne stranice.

Međutim, kompanija koja pravi dodatne sertifikate za potvrdu – IdenTrust – prema najavama, neće da obnovi ugovor sa Let’s Encrypt koji ističe u septembru 2021. godine.

Trenutno oko trećina mrežnih stranica koristi sertifikate kompanije Let’s Encrypt.

To u praksi znači da svi uređaji koji koriste IdenTrust sertifikat neće moći da ih otvori. Prema podacima iz avgusta 2020. godine, oko trećina Android uređaja i dalje koristi Android 7.1 Nougat, a to je oko desetine miliona telefona i tableta.

Ipak, nećete morati (odmah) da kupite novi telefon. Rješenje će bi u instalisanju internet pregledača Firefox Mobile, pomoću kojeg će se još neko vrijeme moći otvarati stranice “isteklim” sertifikatom.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.