U današnje vrijeme, kada se događaju sve vrste hakovanja i kršenja podataka, važno je odabrati jake lozinke. Međutim, jake lozinke ponekad mogu biti previše složene da biste ih zapamtili i tu menadžer lozinki može dobro doći, a to je nešto što Microsoft očito želi stvoriti.

Prema izvještajima, u najnovijoj beta verziji aplikacije Microsoft Authenticator sada postoji opcija za korisnike da automatski popune lozinke. To znači da će korisnici moći čuvati svoje lozinke u aplikaciji Authenticator i na svojim mobilnim uređajima, koristiti ih kako bi im pomogli da zapamte i automatski popune kredencijale za prijavu za svoje omiljene web lokacije i usluge.

Za one koji nisu upoznati, Microsoft Authenticator je aplikacija koja omogućava korisnicima da otključaju naloge pomoću dvofaktorske autentifikacije. Dodaje dodatni nivo sigurnosti povrh vaših uobičajenih lozinki, tako da čak i u slučaju da je neko pogodio vašu lozinku, i dalje se neće moći prijaviti na vaš račun ako ne bude potvrđen putem aplikacije Authenticator.

Iako menadžeri lozinki nisu novi, njihova popularnost počinje rasti i vidimo kako kompanije poput Dropboxa uvode mogućnosti upravljanja lozinkom.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.