Sada možete igrati instant igre direktno na Windows 11 putem aplikacije Microsoft Store bez potrebe da ih instalirate

 

Microsoft Store u okviru Windows 11 uskoro dobija novu funkciju preko koje možete igrati instant igre bez potrebe za njihovim preuzimanjem.

Ova funkcija će biti moguća samo za instant igre koje će se nalaziti u odeljku „Collections“ u Microsoft Store-u, a pod ovim igrama Microsoft podrazumjeva ležerne igre, jednostavne za igranje, koje ne zahtjevaju previše napora.

Pored toga, ove igre će da sadržavaju reklame.

Sve instant igre imaju narandžasti logotip, koji ih čini lakim za identifikaciju.

Prvo nadogradite aplikaciju Microsoft Store na najnoviju verziju iz biblioteke, a zatim isprobajte ove korake:

  • Pokrenite Microsoft Store. Kliknite na opciju Gaming > Collections.
  • Zadržite pokazivač miša iznad igre i kliknite na dugme Play Now.
  • Igra će se pokrenuti u posebnom prozoru Microsoft Store-a.
  • Da biste instalirali igru, kliknite na dugme View in Microsoft Store.
  • Kliknite na dugme Get.

Igre rade dobro i ne troše puno sistemskih resursa. Ne očekujte da će izgledati ili igrati kao “Asphalt 8” ili drugi grafički primamljivi naslovi, ali ipak, uglavnom izgledaju i rade dobro. Očekivano, sve igre sadrže reklame, što nije za pohvalu.

Zamislite da gledate 30-sekundni oglas da ponovo pokušate nivo kada to možete učiniti jednostavnim izlaskom na glavni meni. Ne postoji dugme za zatvaranje za završetak sesije igre, ali vam štedi napredak igre.

Dakle, ne morate početi od početka kada ponovo pokrenete Microsoft Store. Čak i bočna traka pretraživača Edge nudi sličnu funkciju u kojoj možete igrati mini-igre poput ovih.

Iako su igre nostalgične i drže vas zarobljene neko vrijeme, mogu se vrlo brzo ponavljati nakon kratkog vremena. Štaviše, neke igre nisu optimizovane za veliki ekran, otvaraju se u portretnom režimu i izgledaju loše.

Microsoft je sklopio partnerstvo s brojnim programerima igara kako bi „Instant Games“ postao stvarnost. Trenutno postoji 69 igara koje će korisnici moći odmah da igraju unutar Microsoft Store-a.

(IT mixer)