Nekoliko faktora je dovelo do rasta cijena, uključujući očekivanje lansiranja 11 bitkoin ETF-ova, što bi ovu kriptovalutu učinilo dostupnijom široj bazi investitora

 

Bitkoin je danas, 8. februara, zabilježio dobit od 3,66 posto pa je cijena kriptovalute eskalirala na 41.640 evra (44.816 dolara). U posljednja 24 sata, vrijednost bitkoina je porasla za 1.966 evra. Prema tržišnim stručnjacima, ovaj skok za BTC ukazuje na potencijal za dalji uzlazni zamah.

Većina kriptovaluta pratila je bitkoin na putu rasta, pokazao je uređaj za praćenje cijena kriptovaluta. Zalihe valute Bitkoin u opticaju iznose 21.000.000 BTC. Najviša zabilježena Bitkoin cijena je 59.717 evra. Najniža zabilježena BTC cijena je 51.30 evra.

Kao rizična imovina, bitkoin je skočio zbog nade da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u ovoj godini. Pozitivno raspoloženje je i čekanje o prepolovljenju koje će se desiti 2024. godine, što se dešava svake četiri godine. Prepolovljenje je proces u kojem se nagrada za rudarenje bitkoina prepolovi. To znači da se rudarima dodjeljuju 50 posto niže nagrade za verifikaciju transakcija. Zauzvrat, ovo smanjuje stopu rasta ponude novca, što može uzrokovati rast cijena ako potražnja ostane povišena.

“Vrijedi napomenuti da je istorijski gledano, februar bio jedan od najboljih mjeseci za Bitkoin. Izbio je iz svoje faze konsolidacije u kraćem vremenskom okviru, dostigavši ​​gornji nivo svog raspona. Altcoini su također zatvorili u zelenom, profitirajući od rasta BTC-a. Etherum je izbio iznad svog visokog raspona, trenutno drži iznad 2.271,6 evra, što je pozitivan signal za ETH i povezane tokene”, rekao je CoinDCX tim za Gadgets360.

Binance Coin, Solana, Ripple, Dogecoin, Cardano i Avalanche — svi su u četvrtak zabilježili rast. Tron, Polkadot, Polygon, Shiba Inu, Litecoin, Bitcoin Cash i Uniswap, između ostalih, takođe su odrazili profit uz BTC i ETH.

Između 2017. i 2019. godine, bitkoin je doživio još jedan impresivan rast jer su cijene porasle na 20.000 dolara kako je postao poznatiji široj javnosti. Istovremeno, na tržište je ušao veliki broj kriptovaluta. Kasnije, 2021. godine, bitkoin je dostigao najviši nivo od 64.899 dolara, koji je bio rekord svih vremena, lansirajući klasu imovine od 1 milijardu dolara.

Da li će bitkoin nastaviti da raste ili ne, može se nagađati, ali nekoliko faktora izgleda obećavajuće. Tu se mogu ubrojiti: Nova regulatorna odobrenja za ETF-ove, potencijalno monetarno popuštanje i predstojeći događaj prepolovljenja u aprilu 2024. godine.

(IT mixer)