Očekuje se da će ruski nevidljivi bombarder PAK-DA da zamijeniti Tu-95, dok će Tu-160 i Tu-22 biti drugi vodeći bombarderi

 

Ruski nevidljivi bombarder PAK-DA imaće specifikacije slične B-21 Raideru, koje uključuju potpuno stelt performanse i sposobnost elektronskog ratovanja.

Iako nema zvaničnih informacija o samim karakteristikama najnovijeg „nevidljivog“ raketonosca, najnoviji izvještaji navode raspored isporuke između vremenskog okvira 2025. – 2030. godine.

Ujedinjena vazduhoplovna korporacija (UAC) radi na projektu PAK-DA na način odobren rasporedom.

„Parametri aviona koje zahtjeva kupac, a koji su navedeni u tehničkim specifikacijama, biće zadržani“, dodali su zvaničnici.

To znači da dizajn, tehnološka konfiguracija i specifikacije performansi koje su propisale ruske vazduhoplovne snage (RuAF) nisu promijenjene. Revizije korisničkih specifikacija i zahtjeva osoblja su jedan od primarnih uzroka kašnjenja.

Ponekad kašnjenja proizlaze iz nedvosmislenih vojnih koncepata i nedostatka konsenzusa među vojnim planerima o tome kako bi oružje trebalo djelovati. Drugi rijetki slučajevi uključuju kašnjenja od strane programera, koji su se suočili s tehničkim i inženjerskim preprekama u razvoju složenih i nišnih vazduhoplovnih tehnologija.

 

Početak proizvodnje

 

„Rosteh“ je u decembru 2023. godine najavio da je u toku stvaranje uslova za testiranje različitih sistema i komponenti za novog raketonosca, kao i da će nakon ispitivanja letjelice početi isporuka trupama.

U izvještaju se citira šef Komiteta za odbranu i sigurnost Sjeverne flote Viktor Bondarev koji je rekao da je početak isporuka dalekometnog bombardera u upotrebu planiran za 2025. – 2030. godine, nakon testiranja.

Ako se uzme donja granica od 2025. godine za prve jedinice PAK-DA, koje će biti puštene u proizvodnju u formatu ograničene serije (LSP), onda to znači da je prototip trebalo da bude predstavljen još u 2023. godini. Testiranje na terenu, let i ispitivanja oružja bi trebalo biti završeno do kraja 2024. godine. Kad sve uzmemo u obzir, vjerovatniji scenario bi trebalo da bude nakon 2027. do 2035. godine.

 

Karakteristike PAK-DA

 

PAK-DA je dizajniran prema dizajnu „letećih krila“, koji “široko koristi” tehnologije i materijale koji smanjuju vidljivost (stealth tehnologija).

Nevidljivosti ruskog aviona značajno će doprineti njegov pomenuti dizajn „letećeg krila“, koji podrazumjeva odsustvo klasičnog trupa, krila i repa, tačnije njihovo spajanje u jednu kompaktniju cjelinu, dok su brojne uzgonske površine zamijenjene kompleksnim upravljačkim računarom kako bi se obezbjedila stabilnost pri letu.

Avion će biti sposoban da nosi postojeće i buduće strateške krstareće rakete, precizne bombe, hipersonično oružje, biti opremljen najnovijom komunikacijom, opremom za elektronsko ratovanje i letjeti podzvučnim brzinama.

Electronic Warfare oprema sugeriše sposobnost aviona kao kod strateškog bombardera B-21 „Raider“. Prethodni izvještaji navodili su da je to trebalo da bude elektrana za prikupljanje podataka i fuziju senzora s moćnom tehnologijom elektronske inteligencije (ELINT) koja je namijenjena da zaglavi i probije neprijateljske mreže protivvazdušne odbrane i da nanese udare prije povratka.

Paneli okvira aviona mogli bi biti napravljeni od čistih stelt materijala. Pored dizajniranja i podešavanja okvira aviona kako bi poremetio elektromagnetne emisije, Rusija će razviti svoje boje i legure koje reflektuju radar.

Poznato je i da će se novi bombarder kretati podzvučnim brzinama, dakle do jednog maha i imati četvoročlanu posadu. Procjenjuje se da će dolet biti oko 12.000 kilometara, autonomija leta gotovo 30 sati pri nošenju naoružanja težine do 30 tona.

Hipersonične rakete velikog dometa će svakako biti jedan od načina da se nadomesti relativno mala brzina novog aviona, a ovo je ujedno i glavna prednost ruske letjelice u odnosu na američke konkurente.

(IT mixer)