Globalni sistem za pozicioniranje (GPS) je satelitski program koji nije izmišljen samo za dobijanje ispravnih uputstava kako doći do određene lokacije. Može se koristiti i za praćenje lokacije uređaja i/ili najmilijih osoba kada se prijavite za odgovarajuću uslugu putem koje možete pronaći telefon ili neki drugi uređaj.

 

Kako pronaći Android telefon

 

Ako imate Android pametni telefon, poput Samsung Galaxyja ili Google Pixela, onda imate pristup Android Device Manageru besplatno. On se povezuje s vašim postojećim Google računom, istim onim koji ste unijeli kada ste prvi put namještali opcije na svom Android telefonu.

Kliknite ili ukucajte adresu Find My Device u vašem pretraživaču na kompjuteru i ulogujte se sa vašim Google nalogom.

Izaberite naziv modela vašeg Android telefona koji je povezan s vašim nalogom. Opcija se nalazi s lijeve strane. Ako vam piše da nije pronađen uređaj, morate namjestiti opcije na telefonu kako bi se on povezao sa sistemom i kako bi ga sistem prepoznao. U nastavku ćemo ostaviti kratak opis onoga što trebate učiniti.

Ako vam je telefon već namješten, nakon što ste izabrali naziv svog modela telefona, stranica će se pokušati spojiti s vašim telefonom.

Ako je povezivanje uspješno, karta će vam pokazati posljednju lokaciju vašeg Androida, kao i koliko još ima baterije.
Također na ovoj stranici možete izabrati zvuk kojim će se mobitel oglasiti čak i ako je namješten na „tihi“ način ili je ton ugašen. Možete, također, odabrati zaključati telefon ili obrisati sav sadržaj s njega (u slučaju da je telefon ukraden).

Da biste koristili ovu opciju potrebno je da vaš mobitel pokreće minimum Android 8.0, a kako provjeriti koji Android koristi vaš telefon možete saznati ako kliknete ovdje: provjera Androida.

Ako telefon nema namještene parametre da bi se povezao sa stranicom „Find My Device“ treba:

  • Biti povezan s Google računom
  • Imati Internet preko telefona ili Wi-Fija
  • Biti vidljiv na „Google Play“ servisu
  • Imati uključenu opciju “Location” na mobitelu.

Ako ne znate ovo učiniti, detaljno uputstvo za namještanje opcija na telefonu možete vidjeti na samoj stranici Find My Device, klikom na opciju „saznaj više“ (learn more).

Pročitajte još: Kako uključiti dvofaktorsku autentifikaciju “2FA” za svoj Google nalog

 

Kako pronaći iPhone (iCloud)

 

Appleova funkcija „Find My iPhone“ funkcioniše na veoma sličan način i dolazi bez dodatnih troškova ako već imate „iCloud“ nalog. I ovdje prvo morate omogućiti ovu funkciju na svom telefonu, navodi Love To Know.

  • S web pretraživača na vašem kompjuteru idite na stranicu Find My iPhone na iCloud.com. Možete koristiti i aplikaciju Find My iPhone app na različitim iPhone, iPad ili iPod touch uređajima.
  • Prijavite se pomoću Apple ID-a i lozinke.
  • Odaberite povezani uređaj da biste vidjeli njegovu trenutnu lokaciju na karti.

I ovdje imate dodatne mogućnosti kao što su daljinsko zaključavanje telefona ili brisanje podataka.

GPS praćenje obično zahtijeva relativno dobru vidljivost GPS satelita, odnosno ako se nalazite u zgradama, liftovima ili postoje neke druge barijere, može se dogoditi da sistem loše radi ili ne radi uopšte.

(Index)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.