Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti i riješiti se virusa sa svog mobilnog telefona

 

Virusi su čest problem za korisnike pametnih telefona i oni mogu da uzrokuju mnogo toga, od sporih performansi do gubitka podataka zbog čega se moraju učiniti određeni koraci i riješiti se virusa.

Nije iznenađenje da su mobilni telefoni sada popularniji nego ikad. Oni nude beskrajan niz funkcija i mogućnosti, od GPS-a i strimovanja videa do prepoznavanja glasa i još mnogo toga. Ali iako su nevjerovatno zgodni, takođe su ranjivi na zlonamjerni softver ili malver, što može biti veliki problem ako se vaš telefon zarazi virusom.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti i riješiti se virusa sa svog telefona. U ovom članku ćemo objasniti šta je virus, kako može da utiče na vaš telefon i kako da ga se rešite.

 

Šta je virus?

 

Virus je vrsta zlonamjernog softvera koji je dizajniran da se širi sa jednog uređaja na drugi. Obično se vezuje za druge datoteke i programe i dizajniran je tako da kreatoru omogući kontrolu virusa na vašem uređaju.

Virusi se mogu širiti sa jednog uređaja na drugi na različite načine, kao što su prilozi e-pošte, tekstualne poruke, pa čak i posjetom određenim web lokacijama. Zaraženi uređaji takođe mogu širiti viruse na druge uređaje čak i ako nisu povezani na internet.

 

Kako virus može uticati na moj telefon?

 

Ako se vaš telefon zarazi virusom, to može izazvati razne probleme. Neki od najčešćih znakova virusa na vašem telefonu uključuju slabe performanse, česta rušenja ili zamrzavanja, iskačuće oglase i neovlašćene naknade na vašem telefonskom računu.

U nekim slučajevima, virus takođe može dozvoliti hakeru da pristupi vašim ličnim podacima, kao što su kontakt brojevi, fotografije i finansijski podaci. Takođe je moguće da virus ošteti operativni sistem vašeg uređaja, čineći ga nemogućim za korišćenje.

 

Kako mogu da se otarasim virusa na svom telefonu?

 

Ako je vaš telefon zaražen virusom, važno je da preduzmete korake da ga se riješite što je prije moguće. Evo nekih od najboljih načina da uklonite virus sa telefona:

1. Pokrenite antivirusno skeniranje

Jedan od najlakših i najefikasnijih načina da se rešite virusa na telefonu je da pokrenete antivirusno skeniranje. Postoji veliki broj besplatnih i plaćenih antivirusnih programa dostupnih za Android i iOS uređaje.

Kada pokrećete antivirusno skeniranje, obavezno izaberite opciju „duboko skeniranje“, koja će temeljno provjeriti vaš uređaj na bilo kakav zlonamjerni softver. Ako skeniranje pronađe viruse, daće vam mogućnost da ih uklonite.

2. Resetujte svoj telefon

Ako je virus posebno uporan, možda ćete morati da resetujete telefon na fabrička podešavanja. Ovo će obrisati sve vaše lične podatke i aplikacije sa uređaja, ali će se takođe otarasiti svih virusa koji se možda zadržavaju u pozadini.

Prije resetovanja telefona, obavezno napravite rezervnu kopiju svih važnih podataka, kao što su fotografije i kontakt brojevi. Ovo će osigurati da nećete izgubiti nijednu važnu informaciju kada resetujete telefon.

3. Instalirajte bezbjednosnu aplikaciju

Jedan od najboljih načina da zaštitite svoj telefon od virusa je instaliranje bezbjednosne aplikacije. Postoji veliki broj besplatnih i plaćenih sigurnosnih aplikacija dostupnih za Android i iOS uređaje.

Sigurnosne aplikacije mogu pomoći da zaštitite vaš telefon od zlonamjernog softvera skeniranjem na viruse i blokiranjem zlonamjernih web lokacija. Oni takođe mogu pomoći u zaštiti vaših ličnih podataka šifrovanjem podataka i blokiranjem pristupa sumnjivim web lokacijama.

4. Redovno ažurirajte svoj telefon

Konačno, važno je da operativni sistem i aplikacije vašeg telefona budu ažurirani. Mnoga od najnovijih bezbjednosnih ažuriranja uključuju zakrpe koje mogu zaštititi vaš uređaj od novootkrivenih virusa.

Obavezno redovno provjeravajte da li postoje ažuriranja i instalirajte ih čim budu dostupna. Ovo će pomoći da vaš telefon bude zaštićen od najnovijih bezbjednosnih pretnji.

Virusi mogu biti veliki problem za korisnike mobilnih telefona, pa je važno da preduzmete korake da zaštitite svoj uređaj od zlonamjernog softvera. Pokretanjem antivirusnog skeniranja, resetovanjem telefona, instaliranjem bezbjednosne aplikacije i ažuriranjem softvera, možete pomoći da vaš telefon bude zaštićen od virusa.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.