Dakle, nedavno ste kupili novi PC računar i želite biti sigurni da vaš kompjuter ili laptop sadrži one komponente koje ste i platili. Pitanje je, kako onda to sami da provjerite? Ako vas zanima kako vidjeti kakav hardver imate ispod haube, pogledajte ovaj vodič u nastavku.

Brzo i jednostavno

 

Ako želite samo kratak sažetak o tome kako provjeriti osnovne specifikacije vašeg PC-ja, poput verzije Windows operativnog sistema koji imate, kakav procesor imate i koliko RAM-a, to će biti brzo i jednostavna metoda.

This PC properties
This PC > Properties
 1. Kao prvo desni klik mišem na This PC  i odaberite Properties.
  Osnovne informacije o sistemu
  Osnovne informacije o sistemu
 2. Označeni dio ekrana kao na slici iznda prikazaće vam sve osnovne informacije o vašem računaru

Iako nije baš dizajniran kao dijagnostički alat, svakako može da pomogne kao prva pomoć da dobijete brzu informaciju. Recimo zamislite situaciju da vam računar naglo uspori i otvorite ovo i vidite da je prikazano 4GB rama, a znate da imate 8GB (recimo dva fizička modula po 4GB) odmah možete utvrditi da sa jednim modulom nešto nije u redu.

 

Detaljniji pogled na specifikacije vašeg PC računara u Windows-u

 

Ako želite detaljniji pregled hardvera vašeg računara, evo kako to možete učiniti.

Search device manager
Search device manager
 1. Otvorite start menu ili pored u polje pretrage zavisno od Windows sistema upišite Device manager kao na slici iznad.
 2. Pokrenite aplikaciju
  Device manager
  Device manager

   

 3. Ova Windows aplikacija će pokazati sve komponente koje su ugrađene u vaš PC računar. Ovo takođe obuhvata i sve komponente koje su konektovane na vaš PC računar kao periferni uređaji (miš, tastatura, monitori, štampači itd…)
 4. Kliknite na strelicu sa lijeve strane da otvorite padajući prikaz komponenti iz grupe.

Još jednom, slično brzoj i jednostavnoj metodi navedenoj gore, korišćenje Device Managera takođe može biti dobar način za rešavanje nekih problema sa računarom. Na primjer, ako ste nedavno instalirali novu grafičku karticu, ali se ne prikazuje u okviru adaptera za prikaz, možda je niste ispravno instalirali zbog čega je Windows ne prepoznaje. U tom slučaju provjerite vjerodostojnost drajvera i da li ste fizički dobro priključili karticu na matičnu ploču.

Također možete koristiti Device Manager da instalirate ažuriranja drajvera (upravljačkih programa), a takođe da onemogućite određene komponente i ponovo ih instalirate ako ne rade ispravno.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.