Faruk Fatih Özer, izvršni direktor i osnivač sada ugašene turske berze kriptovaluta Thodex, zajedno sa svojom sestrom Serapom Özerom i bratom Güvenom Özerom, osuđen je na zapanjujućih 11.196 godina, 10 mjeseci i 15 dana zatvora, kako su izvijestili lokalni mediji. Osim toga, izrečena im je značajna novčana kazna od 135 miliona turskih lira (oko 5 miliona dolara).

Thodex je bio među najvećim turskim berzama kriptovaluta sve dok nije iznenada prestao sa radom u aprilu 2021., što se poklopilo sa nestankom Faruka Özera. Zbog ovog iznenadnog gašenja više od 400.000 članova nije moglo pristupiti depozitima u iznosu od 2 milijarde dolara u kriptovalutama. Faruk Özer je pobjegao u Albaniju, ali je uhapšen u augustu 2022. nakon što je Interpol izdao crvenu obavijest protiv njega.

 

Nekoliko optužbi

Do aprila 2023. Özer je izručen Turskoj i zadržan u policiji po dolasku. Suočen je s nekoliko optužbi, uključujući osnivanje i upravljanje organizacijom sa kriminalnom namjerom, članstvo u kriminalnoj organizaciji, prevarantske aktivnosti koje uključuju informacione sisteme banaka ili kreditnih institucija, prevare usmjerene na trgovce, rukovodioce kompanija i zadruga, kao i pranje novca povezanog sa imovinom stečenom kriminalnim putem.

Nakon otkrivanja slučaja, Özerov brat, sestra i još četvorica visokopozicioniranih službenika zatvoreni su, dok su najmanje 83 osobe privedene tokom istrage. Naknadno suđenje uključivalo je 21 optuženog koji su suočeni sa potencijalnim kaznama u ukupnom iznosu do 40.564 godine zatvora.

 

Presuda

Presuda, koju je izrekao Anadolijski 9. teški krivični sud, rezultirala je oslobađajućom presudom za 16 od 21 optuženog, a četiri od sedam ranije zatvorenih osoba puštena su na slobodu zbog nedostatka dokaza. Preostali optuženi dobili su različite zatvorske kazne zbog učešća u raznim kriminalnim radnjama.

Kolaps Thodexa imao je značajan uticaj na Tursku, gdje su kriptovalute tražene kao zaštita od rastuće inflacije i brze devalvacije nacionalne valute, lire. Slučaj naglašava važnost regulatornog nadzora i sigurnosti u industriji kriptovaluta kako bi se zaštitili investitori i održalo povjerenje u sektor.

(Ubergizmo)