Kina poručuje da ima „brojne načine na koje može odgovoriti ako američka administracija provede svoje planove“

 

Kina je burno reagovala na vijest da će SAD ili zabraniti popularnu kinesku aplikaciju TikTok ili natjerati kompaniju ByteDance da je proda (vjerojatno Microsoftu).

Kako prenosi Reuters, kineski mediji pišu da „Kina neće prihvatiti krađu kineske tehnološke kompanije“ i da je „sposobna odgovoriti na poteze Washingtona“.

U uvodniku objavljenom u državnim novinama China Daily navodi se da je „Američko zlostavljanje kineskih tehnoloških kompanija posljedica uskog pogleda na „prvo Amerika“, što Kini nije ostavilo nikakvog izbora od „biti podložan ili boriti se do smrti u tehnološkom sektoru“.

Dodaju i da Kina ima „brojne načine na koje može odgovoriti ako američka administracija provede svoje planove“.

Podsjetimo, zategnuti odnosi između Kine i SAD-a traju već drugu godinu nakon što je Tramp iznenada u maju 2019. kineske kompanije stavio na crnu listu i zabranio poslovanje s njima. Tada je su na udaru bili kineski Huawei i još neki proizvođači računarske i tehnološke opreme. Ali sad se Tramp i njegova administracija okreću i proizvođačima softvera. ByteDance je doveden pred izbor – prodati aplikaciju ili čekati da ju SAD zabrani.

Zasad su dobili 45 dana „poštede“ da bi dogovorili uslove prodaje s, trenutno najzainteresiranijim Microsoftom. Ali ako do toga ne dođe, vjerojatno sredinom septembra možemo očekivati zabranu TikToka u SAD-u. A onda ćemo i vidjeti kako Kina može da uzvrati.

(Reuters)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.