U svjetlu sve veće eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine, kineska vlada je odlučila da odustane od upotrebe Windows operativnog sistema na računarima koji se koriste u vojsci.

Logičan korak bio bi prelaz na neku od prilagođenih Linux distribucija, ali su zvaničnici iz Pekinga ipak odlučili da obezbijede još veći stepen sigurnosti – kreiranjem posebnog operativnog sistema koji će se koristiti samo za tu namjenu.

Kinezi su svjesni da američke agencije koriste veliki arsenal hakerskih alata koji omogućavaju pristup svemu – od Windows računara, preko Linux servera, pa sve do pametnih televizora. Zato su odlučili da praktično „od nule“ razviju operativni sistem koji neće biti moguće hakovati na dosadašnje načine.

S obzirom da će ovaj OS biti nedostupan i potpuno nepoznat Amerikancima (barem u početku njegove primjene), to će znatno otežati njegovo hakovanje i obezbjediće veći stepen sigurnosti za osjetljive podatke koje koristi kineska vojska. Zadatak razvoja novog OS-a dodjeljen je „Internet Security Information Leadership Group“-i koja odgovara direktno Centralnom komitetu kineske komunističke partije, i koja djeluje nezavisno od vojnih i špijunskih agencija.

Ovo nije prvi put da neka država razvija sopstveni operativni sistem. Sjeverna Koreja je još 90-ih godina prošlog vijeka razvila operativni sistem nazvan Red Star OS, koji je suštinski zasnovan na Linux-u. Postoje saznanja da se ovaj OS još uvijek koristi u pojedinim sjevernokorejskim agencijama, ali ne ekskluzivno, jer se istovremeno upotrebljavaju i Windows, Mac i Linux operativni sistemi.

(ZDNet)