Punjenje mobilnog telefona jedna je od obaveza koja ispunjava našu svakodnevicu, a trajanje baterije problem je koji muči mnoge vlasnike pametnih telefona. Postoje brojna uvjerenja o tome kako očuvati bateriju i kako pravilno puniti uređaj, ali nisu baš sva od njih tačna. Izdvojićemo nekoliko mitova o punjenju mobilnog telefona ili laptopa i otkriti vam da li su oni zasita tačni. Pa počnimo redom:

 

Mit br. 1: Ne puniti mobilni telefon preko noći

 

Zahvaljujući modernim litijum-jonskim baterijama, možete puniti mobilni telefon preko noći. Takve se baterije prestaju puniti kad je baterija potpuno puna, stoga se ne morate bojati da će se vaš uređaj zapaliti ili pokvariti.
Jedina stvar o kojoj biste mogli povesti računa je pregrijavanje telefona. Budući da to može naštetiti uređaju, možda nije najbolja ideja puniti mobilni telefon cijelu noć baš svake noći.

 

Mit br. 2: Mobilni telefon treba isprazniti do kraja

 

Govoreći o litijum-jonskim baterijama, valja istaknuti kako one imaju ograničen broj ciklusa punjenja. Jedan ciklus punjenja podrazumijeva punjenje mobilnog telefona od nula do 100 posto. Ako punite bateriju od 90 do 100 posto, koristite samo 1/10 ciklusa. Kako ne biste gubili jedan puni ciklus, bolje je da punite uređaj nekoliko puta dnevno ako možete. Prema mišljenju stručnjaka, baterija će raditi duže ako je održavate na 40 do 80 procenata kapaciteta.

 

Mit br. 3: Punjač ne držati uključen u struju

 

Iako nas većina ima naviku držati punjač uključen u utičnici cijelo vrijeme kako ga ne bismo izgubili, savjet je da ih isključujemo iz struje kako ne bi došlo do požara uslijed eventualnog strujnog udara. Istina je da se takve situacije rijetko događaju, osobito u gradovima, pa se te mjere opreza ne morate slijepo pridržavati.

Ipak, postoje četiri situacije u kojima je potrebno punjač isključivati iz struje nakon punjenja:

  1. Ako vaša kuća nema zaštitu od udara groma pa često dolazi do strujnih udara.
  2. Ako imate kućne ljubimce jer oni mogu gristi kabel pa je bolje držati ga isključen.
  3. Ako vašim komšijama curi voda.
  4. Ako vam se punjač pregrijava i zuji prilikom punjenja. U tom slučaju je najbolje zamijeniti ga novim jer može naštetiti i samoj bateriji uređaja.

Dakle, na vama je da odlučite želite li punjač vašeg smartfona ili laptopa držati uključen u struju ili ne.

 

Mit br. 4: Laptop neće raditi ispravno ako je stalno spojen na punjač

 

Isto pravilo koje vrijedi za mobilni telefon vrijedi i za laptop. Moderna baterija blokira punjenje kada dosegne maksimum, ali stručnjaci preporučuju da laptop u potpunosti praznite samo jednom mjesečno. Pregrijavanje uređaja ili rad u lošim uslovima češće su uzroci oštećenja pa kvar nastaje kao posljedica greške korisnika, a ne držanja laptopa na punjaču.