Kineska raketa, koju je konstruisala kompanija LandSpace Technology, danas je uspješno lansirala tri satelita u orbitu, predstavljajući ključni trenutak u naporima kineske privatne firme da razvije komercijalnu letjelicu koja koristi metan i tečni kiseonik kao gorivo.

Ovo uspješno lansiranje ima potencijal da ojača povjerenje investitora u metan kao moguće raketno gorivo, smatra se da može doprinijeti smanjenju troškova i podržati rakete za višekratnu upotrebu na ekološki čist i efikasan način.

Više privatnih kineskih raketnih startupova je organizovalo testne ili komercijalne letove, nastojeći razviti vlastite rakete zbog porasta potražnje u kineskoj komercijalnoj svemirskoj industriji.

Raketa Zhuque-2 Y-3 je poletjela u 7:39 po lokalnom vremenu iz Jiuquan Satellite Launch Centra u unutrašnjoj Mongoliji, označivši treću testnu raketu kompanije LandSpace i prvu koja je uspješno postavila satelite.

U prethodnom pokušaju u junu, iako bez satelita, LandSpace je postao prva firma u svijetu koja je lansirala raketu na metan i tečni kiseonik, prestigavši američke konkurente, uključujući SpaceX Elona Muska i Blue Origin Jeffa Bezosa.

Dva uspješna lansiranja potvrđuju da je Zhuque-2 dovoljno pouzdan za komercijalnu upotrebu, izjavila je LandSpace u saopštenju.

Tri postavljena satelita su sada u orbiti na visini od 460 km. Zhuque-2 ima sposobnost postavljanja tereta težine do 1,5 tona u orbitu na 500 km, a LandSpace planira povećati nosivost na četiri tone u nadograđenim verzijama, prema izjavi pekinške kompanije.

Prvo lansiranje rakete Zhuque-2 u decembru prošle godine nije bilo uspješno.

(IT mixer)