Prvi kineski borbeni avion pete generacije J-20 formalno je krenuo u masovnu proizvodnju, nakon nadogradnji koje su upotpunile njegove borbene sposobnosti

 

Na ceremnoijalnom predstavljanju, visokim kineskim vojnim zvaničnicima predstavljena je nova verzija J-20 aviona, odnosno J-20B.

Masovna proizvodnja aviona krenula je protekle sedmice, tvrde vojni kineski izvori.

Sad je napokon postao kompletan stealt borbeni avion te je i njegova okretnost u zraku isto tako ispunila kriterijume. Najveća promjena u tom avionu jest da je dobio vektorske potisnike, dodaje isti izvor.

Vektorski potisnici omogućavaju pilotu da bolje kontroliše avion na način da usmjerava potisni mlaz motora.

Ipak, dio J-20B aviona i dalje će koristiti ruske Saturn AL-31 motore, jer Kinezi treba dosta posla oko WS-15 motora kineske proizvodnje.

Riječ je motorima visokog potiska, ali rad na tim motorima trenutno zaostaje za rasporedom. Kineski vojni izvori uvjeravaju da rad na tim motorima protiče glatko i da će oni biti u potpunosti spremni za godinu do dvije najviše.

Konačan cilj je da se ubace motori domaće proizvodnje u J-20B borbeni avion, dodaje vojni kineski izvor.

Vjeruje se da je Kina do kraja 2019. godine proizvela 50 J-20 zrakoplova.

J-20 je zapravo kineski odgovor na američke borbene avione tipa F-22 Raptor i F-35 Lightning.

Borbene avione pete generacije ponajviše definiše njihova takozvana stealt tehnologija, a tu su i supersonična brzina krstarenja, superiorana okretnost u vazduhu i visoko integrisana avionika.

(Business Insider)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.