Tehnologija u automobilima je sve kompleksnija i bogatija. Najnovija informacija dolazi iz garaže Mercedes-Benz-a gdje najavljuju ugradnju proširene stvarnosti (Augmented Reality) i 3D grafike.

 

Radi se o potpuno novom interfejsu koje su u Mercedesu nazvali Mercedes-Benz User Experience (MBUX) i to njegova druga generacija, a koja donosi neke vrlo značajne softverske nadogradnje koje se uklapaju i u novi hardver. Sve počinje s 12,3 inčnim infotainment OLED ekranom na kojom će se pratiti svi sadržaje.

Na njemu se nalazi i posebna tipka koja će pretvoriti sadržaj u 3D prikaz. Radi se o posebnoj strukturi piksela koja u vozačevom lijevom i desnom oku prikazuje različite piksele u isto vrijeme tako da se dobije trodimenzionalni efekt.

Posebna kamera prati vozačeve oči i prilagođava sadržaj sistema. Isto tako, veliki ekran omogućava i prikaz dodatnih sadržaja kao što je proširena stvarnost (AR), a što može biti korisno u navigaciji. Na primjer virtuelno projekciranje dolazećeg zavoja, semafora, te različitih dodataka kao što je upozoravanje od mogućeg sudara i slično.

Sistem podržava i audio komande na 27 jezika, prepoznaje i pokrete. Recimo, ako vozač pogleda prema suvozačevom mjestu automatski će se upaliti svjetlo. Sistem čak prepoznaje kada želite da napustite vozilo. Umjesto vas provjerava da li dolazi neko iz mrtvog ugla i upozorava vas o tome.

Novi MBUX sistem omogućava spremanje do sedam profila. Tako da možete imati podešene vlastite radio stanice ili neke druge personalizovane postavke. Proširenje ovog sistema su i ekrani osjetljivi na dodir postavljeni na zadnjim sjedištima.

Ovaj sistem se očekuje u novoj S-Class Mercedesovoj seriji, kao i u luksuznim Maybach automobilima, vrlo vjerojatno već 2021. godine.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.