Moskva tvrdi da je uspjela da izvuče „ugrađenu elektronsku opremu“, koju je posjedovao američki dron MQ-9 Reaper, nakon što je izvučen iz Crnog mora

 

Visokotehnološki američki dron MQ-9 Reaper, koji je letio iznad Krima 14. marta, nakon susreta sa ruskim SU- 27, pao je u Crno more i tako izazvao je diplomatski incident između SAD i Rusije. Prema novom izvještaju, Rusija je možda dobila neke ključne obaveštajne podatke nakon što je izvukla olupinu američkog drona iz dubina Crnog mora.

Procijenjeno je da je olupina drona potonula na dubinu do 900 metara prije nego što ju je izvukao ruski tim za spasavanje iz dubokog mora.

Spaseni su bili multispektralni optronički sistem kupole AN/AAS-52, radarski sistem za površinsko izviđanje AN/API-8, sistem za razmjenu podataka Link-16 i bezbjedne telemetrijske i satelitske komunikacione stanice, navodi se u izvještaju „Svobodnaya Pressa“.

Navodno su ostatke drona ispitale specijalizovane ruske laboratorije, uključujući Centralni istraživački institut Vazdušno-desantnih snaga ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija vjeruje da može da razvije tehnologiju za ometanje kako bi spriječila izviđačke bespilotne letelice MQ-9 Reaper da prosljeđuju podatke satelitima, navodi se u izvještaju.

Prethodno je Rusija optuživala Ameriku da obaveštajne podatke koje prikuplja dronovima prosljeđuje Oružanim snagama Ukrajine.

 

Karakteristike MQ-9 Reaper-a

 

MQ-9 Reaper je primarna ofanzivna udarna bespilotna letjelica za američko ratno vazdoplovstvo. S obzirom na njegove senzore širokog dometa, višenamjenski komunikacijski paket i precizno oružje – pruža jedinstvenu sposobnost izvođenja napada, koordinacije i izviđanja protiv visokovrijednih, prolaznih i vremenski osjetljivih ciljeva.

Ovi dronovi mogu obavljati sljedeće misije i zadatke:

  • obavještajni zadaci
  • nadzor
  • izviđanje
  • bliska vazdušna podrška
  • borbena potraga i spašavanje
  • precizni udari
  • čišćenje rute i sl.

Reaper je dio daljinski upravljanog sistema aviona. Potpuno operativni sistem sastoji se od nekoliko aviona opremljenih senzorima/oružjem, zemaljske kontrolne stanice, primarne satelitske veze Predator i rezervne opreme, zajedno sa posadama za operacije i održavanje za raspoređene 24-časovne misije.

Osnovna posada se sastoji od glavnog operatora koji kontroliše avion i komanduje misijom, i operatora za upravljanje senzorima i oružjem, kao i koordinatora misije, kada je to potrebno. Kako bi zadovoljio zahtjeve boračkih komandanata, Reaper isporučuje prilagođene sposobnosti koristeći komplete za misiju koji sadrže različite kombinacije oružja i senzora.

Osnovni sistem MQ-9 nosi Multi-Spectral Targeting System, koji ima robustan skup vizuelnih senzora za ciljanje. MTS-B integriše infracrveni senzor, TV kameru u boji/monohromatski dnevno svjetlo, TV kameru sa pojačanom slikom, laserski označivač i laserski osvjetljivač. Video u punom pokretu sa svakog senzora slike može se gledati kao posebni video tokovi ili spojeni.

Jedinica takođe uključuje laserski daljinomer/označitelj, koji precizno označava mete za upotrebu laserski vođene municije, kao što je vođena bomba jedinica-12 Paveway II. Reaper je takođe opremljen radarom sa sintetičkim otvorom kako bi omogućio buduće ciljanje GBU-38 Joint Direct Attack Munitions. MQ-9 takođe može da koristi četiri laserski vođene rakete, rakete vazduh-zemlja-114 Hellfire, koje posjeduju veoma precizne, niske kolateralne štete, antioklopne i antipešadijske sposobnosti.

 

Upravljanje MQ-9 Reaper-om

 

Daljinski upravljani avion se može rastaviti i utovariti u jedan kontejner za raspoređivanje širom svijeta. Cijeli sistem se može transportovati u C-130 Hercules, ili većim avionima.

Bespilotna letjelica MQ-9 leti sa standardnih američkih aerodroma sa jasnim vidnim poljem do zemaljske antene terminala podataka, koja pruža komunikaciju u liniji vidljivosti za polijetanje i slijetanje. PPSL pruža komunikaciju preko horizonta za avion i senzore.

Koristi zemaljsku kontrolnu stanicu za lansiranje i oporavak za operacije polijetanja i slijetanja na prednjoj operativnoj lokaciji, dok posada sa sjedištem u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država izvršava komandu i kontrolu ostatka misija putem veza izvan vidnog polja. Daljinske podjele operacije rezultiraju manjim brojem osoblja raspoređenog na isturenu lokaciju, konsolidacijom kontrole različitih letova na jednoj lokaciji, i kao takve, pojednostavljuju komandne i kontrolne funkcije, kao i izazove logističkog snabdijevanja za sistem naoružanja.

Američko vazduhoplovstvo je predložilo sistem MQ-9 Reaper kao odgovor na direktivu Ministarstva odbrane za podršku inicijativama vanrednih operacija u inostranstvu. Veći je i moćniji od MQ-1 Predatora, i dizajniran je za izvršavanje vremenski osjetljivih ciljeva s upornošću i preciznošću, te uništavanje ili onemogućavanje tih ciljeva. „M“ je oznaka za višenamjenski, a „Q“ znači daljinski upravljani avionski sistem. „9“ označava da je to deveti u seriji daljinski upravljanih avionskih sistema.

Pentagon je objavio video na kojem se vidi kako ruski vojni avion presreće američki dron iznad Crnog mora, u prvom direktnom susretu vodećih svjetskih nuklearnih sila od početka rata u Ukrajini. Rijedak potez Pentagona uslijedio je dan nakon što su američki i ruski ministri odbrane i vojni šefovi vodili telefonske razgovore o incidentu, u kojem se dron MQ-9 Reaper srušio u Crno more dok je bio u izviđačkoj misiji. Obavezno pogledajte video:

(IT mixer)