Penjanje uz stepenice mu ne predstavlja problem, niti savladavanje ekstremnih uspona vožnjom unazad

 

Ovo su samo neki od manevara otkrivenih u videu objavljenom na kanalu JerriRigEverithing. Električna verzija Mercedesa G-Klase, ili skraćeno EQG, trebalo bi da otvori potpuno novu nišu na tržištu sposobnih električnih SUV-ova koji kombinuju luksuz i terenske sposobnosti sa električnim pogonom.

Riječ je o prototipu koji je snimljen na poligonu Ekperience Center u Gracu u Austriji, koji je u potpunosti namijenjen za testiranje i demonstraciju mogućnosti G klase.

Zahvaljujući konceptu sa četiri nezavisna elektromotora, EQG će biti sposoban za tzv manevar okretanja tenka po uzoru na američke terence koji „vole“ da se okreću u mjestu, čak i bočno.

carVertical banner - sponsored

EQG ima dvobrzinski mjenjač, gdje u prvom stepenu prenosa može da savlada najteže terene. EQG nema problema da kontroliše vožnju niz ekstremne nizbrdice, ali se takođe penje uz stepenice, pa čak i u rikverc.

Pored terenske vožnje, optimizovan je i aspekt aerodinamike, pa vozilo dobija dodatke koji smanjuju otpor vazduha tokom vožnje. Rezultat, u kombinaciji sa većom baterijom, trebalo bi da bude sasvim pristojan domet, ali to su sve spekulacije, prenosi b92.