Ako želite da se dočepate kriptovalute, u suštini postoji nekoliko načina. Možete trgovati s njom, što znači da je kupite na berzi ili prodate proizvod i prihvatite kriptovalute kao oblik plaćanja, ili možete rudariti kriptovalute. Međutim, problem rudarenja je što je energetski intenzivan.

To znači da ako pokušavate to učiniti sami kod kuće, to možda neće nužno biti isplativije. Zapravo, da bi se pokazalo koliko energije troši kripto rudarenje, čini se da u Kazahstanu ta zemlja doživljava nestašicu struje za što je, prema Financial Timesu, dijelom krivo rudarenje kriptovaluta.

Publikacija prenosi da je lokalni operater električne mreže KEGOC rekao da će početi da racionalno rasporedi električnu energiju za 50 registrovanih rudara u zemlji nakon što je njihova upotreba navodno uključivala režim hitnog isključivanja u tri elektrane još u oktobru. Prema vladinim procjenama, oni su procijenili da je potražnja za električnom energijom skočila za 8% u 2021. do sada, u odnosu na 1-2% kao obično.

Ovo je takođe rezultovalo nestankom struje u šest regiona od oktobra. Prema riječima zvaničnika, sugerisano je da bi skok potražnje za energijom mogao biti posljedica kineske zabrane za kriptovalute, što je primoralo rudarske kompanije da premjeste svoje operacije u druge zemlje kao što je Kazahstan gdje je struja relativno jeftina.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.