Kako izabrati najbolji laptop za školu a ne potrošiti mnogo novca

 

Kupovina laptopa za školu može izgledati pomalo zastrašujuće: postoji ogroman izbor prenosnih računara koji izgledaju idealno za školu ili fakultet, ali ponekad se čini da biste se vjerovatno trebali vratiti u školu kako biste saznali šta sve različite specifikacije koje nosi jedan laptop znače i koliko treba brinuti o njima.

Zato smo ovdje: objasnićemo vam šta biste trebali gledati na laptopu, šta je zaista važno i o čemu trebate razmisliti prije nego što potrošite svoj novac.

 

1. Nemojte nabaviti onaj laptop koji će dijete prerasti

 

Djeca mogu prerasti laptop za školu onoliko brzo koliko mogu izrasti iz cipela. To ne znači da morate potrošiti novac koji si ne možete priuštiti na prenosnom računaru s ogromnom snagom, ali znači da morate biti oprezni s budžetskim laptopima.

Mašina koja jedva može podnijeti današnje zadatke sljedeće će se godine zaista boriti. Kupovina laptopa koji je previše jeftin može biti lažna ekonomija, jer ste često ograničeni u onome što možete nadograditi – za razliku od desktop računara.

Mudro je nabaviti mnogo RAM-a (današnji razuman minimum 8 GB) i pristojnu količinu prostora za skladištenje (SSD obavezno) čak i ako mislite da vam trenutno nisu potrebni.

 

2. Razmislite o tome gdje će ga dijete koristiti

 

Trajanje baterije dramatično se poboljšalo posljednjih godina, pa je cjelodnevni vijek trajanja baterije prilično čest za prenosna računala.

Ipak, postoji mali kompromis: laptop sa super svijetlim ekranom koji je idealan za upotrebu na otvorenom obično će usisati više energije od one koja samo treba biti dovoljno svijetla za unutrašnjost učionice. Takođe, ako se pokreću aplikacije poput igara, naučnio-istraživačkih aplikacija ili video, prilično će brzo isprazniti čak i najveću bateriju.

Moćniji laptopi sa većim ekranima takođe su mnogo teži za nošenje.

Ako će se laptop koristiti na otvorenom ili u vrlo svijetlom okruženju, oznaka koju trebate gledati je „nits ili nit„, koji vam govori koliko svijetli ekrani mogu biti. Recimo, 300 nita je u redu, 400 nita je dobro, a 600 nita je vrlo zaista sjajno. Dakle, više nita, bolja vidljivost na otvorenom.

Primjeri svijetlih PC prenosnih računala uključuju Samsung Notebook 9, Huawei MateBook X Pro, Dell XPS 15 i prošlogodišnji Razer Blade Stealth. Svi imaju ekrane koji nude najmanje 400 nita, kao i Appleov MacBook Pro.

 

3. Odaberite operativni sistem

 

Postoje tri glavna operativna sistema za laptope za školsku upotrebu: Windows (trenutno najaktuelniji Windows 10, Windows 11 u dolasku), macOS i Chrome. Vaš izbor operativnog sistema određuje koje laptope možete kupiti i koje aplikacije na njima možete pokrenuti.

  • Chrome je Googleov mobilni operativni sistem i pomalo liči na Android telefon u kućištu za laptop; brz je, ali se u velikoj mjeri se oslanja na Googleove usluge;
  • macOS je divan, ali dostupan je samo na Mac (Apple) prenosnim računalima pa nema jeftinih kupovina ako kupujete potpuno nove;
  • Kod Windows-a izbor je gotovo neograničen, ali taj izbor može biti zbunjujući i postoje neki prilično neimpresivni modeli na najnižem kraju tržišta.

Sve tri platforme pokreću bitne aplikacije kao što su Microsoft Office (iako Chrome najavljuje ukidanje ove aplikacije – pa obratite pažnju), Netflix, Microsoft Teams itd., Ali ako vaše dijete treba koristiti posebne, specijalizovane aplikacije (na primjer za stvaranje/uređivanje videa ili zvuka ili za naučne studije), ključno je osigurati da dostupni su za vašu željenu platformu: na primjer, ne možete pokrenuti punokrvnu verziju Adobe Photoshopa na Chromebooku.

 

4. Kupujete laptop za školu, ali razmišljajte dalje od zvona

 

Mnogi prenosni računari iz školske klupe imaće i drugi život nakon što začuje zadnje zvono. Vaše dijete će možda htjeti koristiti svoj laptop za domaće zadatke, ili više za igranje igara, muziciranje ili razgovor sa svojim prijateljima na Zoom-u.

Važno je razmišljati o ovim stvarima, kao i o školskim stvarima. Na primjer, ultra prenosivi laptop sa malim ekranom lako se može staviti u ruksak. Međutim, s druge strane ovo nije najbolja opcija za gledanje Stranger Things ili igranje igara.

 

5. Razmislite o olovci

 

Neki prijenosni računari dostupni su sa ekranima osjetljivim na dodir koji podržavaju unos olovkom, što je odlično za umjetničke tipove i za pisanje bilješki u PDF dokumentima.

Posebno je dobra kombinacija na hibridnom ili 2-u-1 laptopu. To je laptop koji može preklopiti ekran da radi kao iPad / tablet. Ovo je zaista korisno na predavanjima i pri označavanju dugih dokumenata.

Nedostatak je što dodatni inženjering i tehnologija potrebni za stavljanje preklopivog ekrana osjetljivog na dodir u laptop koštaju malo više novca, ali možda ćete otkriti da je to dobro potrošen novac.

 

6. Otkrijte trajnost laptopa

 

Neki laptopi imaju „lagan život“. Mislimo na one koji većinu dana provode na radnom stolu i rijetko se pomijeraju.

Laptopi za školu mogu biti u stalnom kretanju dok ih nosite od razreda do razreda ili od pozorišta do kafića.

To znači da podnose veći fizički stres i naprezanje od „domaćih“ prenosnih računara, pa vrijedi potražiti recenzije koje posebno spominju izdržljivost. Npr, šarke za ekran koje se osjećaju krhko nisu predodređene za dug i sretan život.

 

7. Uzmite u obzir hlađenje

 

Prijenosni računari se mnogo griju i postaju vrući, a što je laptop moćniji i što ga teže procese obavlja, postaje sve topliji.

Savjeti: Kako da produžite radni vijek laptopa

Različiti proizvođači stavljaju vrlo različite sisteme hlađenja u svoje uređaje, pa je važno pogledati to. Ako će vaš laptop raditi mnogo vremena u krilu vašeg djeteta, a ne na stolu ili podlozi za hlađenje, ne želite onaj čiji otvori za hlađenje mogu biti blokirani nogama ili odjećom.

To je loše za laptop i prilično neugodno za vaše dijete.

 

8. Zaštitite ono što dobijete

 

 

Čak su i jeftini laptop za školu je značajno ulaganje. Tako da je važno zaštititi investiciju: kvalitetna zaštitna torba ili futrola mogu ga zaštititi od svakodnevnih grebanja i udaraca, a zasebna pregrada za laptop vrlo je dobra ideja ako želite izbjeći ogrebotine i prosipanja.

Možda biste mogli razmisliti i o osiguranju namjenskih gadžeta – što je recimo u zadnje vrijeme veoma popularno kod skupih mobilnih telefona.

Takođe definitvno razmislite da inverstirate u antivirusni sistem i neke od cloud backup servisa (ima ih i besplatnih). Ako ne, bar pravite rezervne kopije na USB flash drajv illi eksterni hdd, u slučaju virusa ili pada sistema da ne izgubite bitne podatke.

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.