Nedavna studija naglašava zabrinjavajuću ranjivost u LiDAR-u, tehnologiji koju koriste samovozeći automobili da percipiraju svoje okruženje. Istraživači sa Univerziteta Florida, Univerziteta u Mičigenu i Univerziteta za elektro-komunikacije u Japanu otkrili su da precizno tempirani laseri usmjereni na LiDAR sisteme mogu stvoriti značajnu slijepu tačku, uzrokujući da autonomno vozilo promaši prepreke.

Napad uključuje oponašanje LiDAR refleksije pomoću lasera, što dovodi do toga da senzor odbaci stvarne refleksije od prepreka. Ova obmana navodi autonomno vozilo da vjeruje da je put čist, potencijalno dovodeći pješake i druge objekte u opasnost. Nalazi, predstavljeni na USENIX sigurnosnom simpozijumu 2023., Sugerišu da je ovo prvi slučaj da su LiDAR senzori prevareni da izbrišu podatke o preprekama.

Istraživački tim naglašava da bi se ranjivost mogla ublažiti ažuriranjem LiDAR senzora ili njihovog softvera za tumačenje. Proizvođači bi mogli implementirati funkcije za prepoznavanje potpisa lažnih refleksija uzrokovanih laserskim napadima. Studija naglašava potrebu za pojačanim mjerama sigurnosti kako bi se osigurala pouzdanost i sigurnost autonomnih sistema vozila.

(Techbriefs)

carVertical banner - sponsored