Legion Pro 5i iz kompanije Lenovo je baziran na vrhunskom Intel Core i9-13900HX procesoru za laptop

 

Na veliko zadovoljstvo strastvenih gejmera, sa svakom iteracijom Lenovo optimizuje svoje mašine kako bi bile bolje, brže i efikasnije, a novi Legion Pro 5i laptop pomjera okvire još dalje.

Lenovo je stekao solidnu reputaciju u diskusiji o najboljim gejming laptopima i toliko je Legion Pro 7i (Gen 8) impresionirao da je to jedan od najboljih izbora među sistemima od Razer, Asus, MSI, Dell, Samsung i drugih. Legion Pro 7i je neosporno sjajan, ali je više pozicioniran kao vrhunac onoga što Lenovo može postići, držeći se vrhunskih specifikacija (Core i9-13900HX je jedini dostupan CPU).

Međutim, osma generacija Legion Pro 5i počinje po razumnijoj cijeni i ima hardver koji je bliže onome što će poželjeti prosječni igrači. Ipak, dolazi sa vrhunskim karakteristikama i glatkim 16-inčnim ekranom dostupnim u Legion Pro 7i.

 

Dizajn i tastatura

 

Baza šasije Legion Pro 5i (Gen 8) laptopa je napravljena od plastične (PC-ABS) mješavine koja omogućava samo malo savijanja kada je pod stresom. Plastična konstrukcija pomaže u smanjenju težine (2,55 kg) i cijene, a ne biste trebali puno brinuti o izdržljivosti osim ako niste posebno strogi prema uređaju. Poklopac laptopa je u potpunosti aluminijum sa anodiziranom obradom; mnogo je čvršći od osnove i trebalo bi da pruži bolju zaštitu vašem ekranu kada je laptop u torbi ili u pokretu. Šema boja Onyx Grey je jedina opcija.

Lenovo je bio jedan od prvih proizvođača koji je počeo da postavlja većinu portova duž zadnje ivice svojih laptopa za igre, a taj trend se prenio i na Pro 5i osme generacije. Iza ekrana je još uvijek malo izbočina, ali su njegovi uglovi zaobljeni radi čistijeg i modernijeg dizajna. Plastični poklopac koji pokriva bočne i stražnje ventilacijske otvore sada je trajno pričvršćen za glavnu šasiju radi modernijeg izgleda; uklanjanjem donje ploče povlači se mnogo manje plastike, što takođe olakšava održavanje.

Sve u svemu, to je dobro napravljen gejming laptop sa naglaskom na praktičnosti, sa RJ45 Ethernet priključkom, HDMI 2.1 portom, ali nedostaje mu microSD slot.

Tastatura na Legion Pro 5i je fenomenalna i ima RGB tretman, a isto se može reći i za trackpad. Web kamera od 1080p je definitivno vodeća u klasi.

Lenovo ima sopstvenu marku tastature za igre pod nazivom „TrueStrike“ koja ide u njegove Legion laptopove. Postoje neke razlike u liniji u zavisnosti od toga koji laptop nosi, ali ovde dobijate 1,5 mm hoda tastera, poklopce tastera koji su blago zaobljeni i lako aktiviranje sa blago taktilnim osećajem. Udoban je dok igrate igrice ili kucate, a kapice za tipke su savršene veličine.

Lenovo Legion 5i Pro laptop ima četvorozonsko RGB osvetljenje koje se može prilagoditi za boju i efekat. Ako posebno osvetljenje nije vaša stvar, Lenovo takođe nudi statično plavo i bijelo pozadinsko osvetljenje. RGB po ključu bi mogao biti superiorniji, ali ćete morati ići sa Pro 7i za tu skuplju funkciju. S tim u vezi, Pro 7i takođe ima RGB traku duž prednje ivice laptopa, ali Pro 5i nedostaje dodatno osvjetljenje.

 

Ekran

 

Ekran na Legion Pro 5i je 2K (2560x1600p) panel, ima nevjerovatnu brzinu osvežavanja od 240 Hz sa podrškom za reprodukciju Dolby Vision. Ekran od 16 inča nudi obilje prostora za igranje igara i gledanje sadržaja. Precizan u boji sa 100% sRGB pokrivenošću i također ima DisplayHDR 400 certifikat.

Lenovo Legion Pro 5i laptop

Uprkos tome što je IPS panel, ekran ima dobar dinamički opseg i uske okvire, zbog kojih ovaj laptop izgleda kao mašina od 15 inča uprkos tome što ima veliki 16-inčni ekran. Čak i kada je u pitanju igranje igara, laptop može lako da rukuje modernim AAA naslovima pri 1440p i isporuči preko 60fps pri visokim grafičkim postavkama bez ikakvih problema.

Na kraju, ima i tehnologiju niske plave svjetlosti za smanjenje naprezanja očiju.

 

Performanse

 

Lenovo Legion 5i Pro laptop dolazi sa Intel Core i9-13900H CPU-om sa RTX 4070 GPU-om za laptop sa 8 GB video memorije. Laptop takođe nudi 1TB skladišnog prostora i 32GB DDR5 RAM-a.

Intel Core i9-13900HX je jedan od prvih laptop CPU-a sa 24 jezgra (8 P-jezgara + 16 E-jezgara) i maksimalnom brzinom od 5,6 GHz. Ovo osigurava da CPU isporučuje odlične performanse u jednoj i više niti, što ga čini odličnim procesorom i za igranje i za kreiranje sadržaja.

Laptop radi tiho kad ne igrate igre. Međutim, tokom igranja, bučniji je kako bi se održale vrhunske performanse. Područje tastature se ne zagrijava čak ni pri kontinuiranom igranju igrica.

 

Cijene

 

Lenovo laptopi često počinju po naduvanim cenama i padaju sa prodajnim događajima, nešto što je veoma očigledno u ThinkPad svijetu. Ovo ponekad može otežati dobivanje prave cijene, ali ovdje nije toliko pretjerano za brend Legion. Cijene počinju od čvrstih 1.480 dolara za model sa Core i5-13500HX procesorom (CPU), diskretnim NVIDIA RTX 4050 GPU za laptop, 16 GB RAM-a, 512 GB SSD-om i 165Hz QHD+ ekranom.

Ako ste zainteresovani da provjerite model sa  specifikacijama  — Core i7-13700HX CPU, NVIDIA RTX 4060 GPU za laptop, 16 GB RAM-a, 512 GB SSD i ekran od 165 Hz — očekujte da ćete potrošiti oko 1.700, ako nije na akciji.

Izlazak sa Core i9-13900HX CPU-om, 32 GB RAM-a, dva SSD-a od 1TB, 240Hz QHD+ ekranom i NVIDIA RTX 4070 GPU za laptop košta oko 2.330 dolara po punoj cijeni.

To je manje od uobičajene početne cijene od 2.300 dolara za Legion Pro 7i sa Core i9 CPU-om, 16 GB RAM-a, 512 GB SSD-om, 240Hz QHD+ ekranom i RTX 4070 GPU-om za laptop.

Kako bi se bolje objasnila razlika u cijeni, ovo su neke od glavnih razlika (izvan hardvera koji se može prilagoditi) između Legion Pro 5i i Legion Pro 7i:

  • Pro 7i je u potpunosti napravljen od aluminijuma; Pro 5i ima aluminijumski poklopac i plastičnu bazu.
  • Pro 7i ima Thunderbolt 4 povezivanje; Pro 5i drži USB-C 3.2 (Gen 2).
  • Pro 7i ima Harman sertifikat i pametno pojačalo za svoje zvučnike; Legion Pro 5i nema ni jedno ni drugo.
  • Pro 7i ima RGB osvjetljenje po tasteru za svoju tastaturu; Pro 5i ima, najviše, četvorozonsko RGB osvetljenje.
  • Pro 7i ima RGB sistemsko osvjetljenje; Pro 5i nema dodatno sistemsko osvjetljenje.
  • Pro 7i ima jedan QHD+ displej od 240Hz; Pro 5i nudi isto, kao i opciju od 165Hz.
  • Pro 7i koristi LA2-Q AI čip; Pro 5i koristi LA1 čip.
  • Pro 7i ima veću bateriju od 99,9 Wh za svoje RTX 4080 i RTX 4090 modele; Pro 5i ima jednu opciju od 80Wh.

(IT mixer)