Osnivač Linuxa Linus Torvalds više ne drži govore već povremeno daje intervjue i gostuje na konferencijama kao što je bila ona u francuskom Lyonu.

 

To je o Open Source Summit Europe, gdje je Linus Torvalds ponovo istakao kako više nije programer, odnosno, da se više ne smatra jednim.

Tako nešto iz njega je uspio izvući njegov sagovornik i veliki prijatelj, Dirk Hohndel, inače glavni čovjek u VMwareu za open source.

Dakle, Torvalds mu je bio potpuno iskren, iako, ono što je rekao već je naveo u nešto bližoj prošlosti pri komenarisanju činjenice da više ne kodira kao nekad.

„Niko ne razumije cijeli kernel i to nije ništa strašno. Ali, gledajući patcheve kroz sve ove godine i godine, znam cijelu sliku pa znam i kroz pogled na sami patch je li nešto dobro ili loše. Takođe, u ovom trenutku jako se zanimam za jedno područje i veoma sam aktivan u njemu. Riječ je o virtual file sistemu. Uz to, još uvijek znam „baciti pogled“ na x86 arhitekturu, a nikad ne propuštam pratiti što se događa s kritičnim pitanjima. Ali, dok sam se nekad brinuo pratiti sve po zacrtanom rasporedu, danas to više nije slučaj“, istaknuo je Torvalds pa spomenuo uz smijeh da je njegov trenutni posao čitanje i pisanje e-mail poruka.

„Zaista, moj posao je zapravo reći „ne“. Neko to mora učiniti i kad developeri čuju da sam rekao „ne“, potrude se i naprave bolji posao pri kodiranju“, kazao je Linus Torvalds.

Ukratko, on je nešto kao direktor za provjeru kodova unutar Linux operativnog sistema. Jer, to itekako razumije pa može odmah primijetiti svaku nejasnoću i reagovati na vrijeme. Tako nešto zapravo je počelo prošle godine ili 27 godina otkako je stvorio Linux.

„Potrebne su mi promjene u mom ponašanju i želim se ispričati svima koje sam možda povrijedio njime, a time i udaljio od rada na kernelu“, istaknuo je Torvalds u trenucima dok je cijelom svijetu saopštio da se udaljava od programiranja, kodiranja i svega što mogu drugi stručnjaci.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.