Na jubilarnom desetom forumu Global Mobile Broadband, koji se prije nekoliko dana održao u švajcarskom gradu Cirihu, Huawei Wireless X Labs objavio je dokument o osam ključnih tehnologija za koje se predviđa da će njihova primjena imati značajan tržišni potencijal u trenutku kada 5G globalno zaživi.

Ova godina ostaće upamćena po globalnoj afirmaciji i prihvaćanju 5G komercijalnih proizvoda i usluga. Mreža nove generacije do sada je ostvarila veliki uspjeh zahvaljujući vrhunskom korisničkom iskustvu koje nudi, ali i ogromnom potencijalu za pokretanje i rast digitalnog poslovanja. Očekuje se i da će 5G promovisati industrijsku digitalizaciju kroz različite scenarije. U tom smislu u Huaweijevu dokumentu izdvojeno je osam aplikacijskih domena koje su stvorene i unaprijeđene upravo zbog postojanja 5G mreže.

Primjena u aspektu B2B neophodno zahtijeva prisutnost 5G mreže kako bi se osigurala visoka propusnost, niska latencija te izuzetna pouzdanost procesa. U Huaweijevu dokumentu navedeni su primjeri primjene nove tehnologije i proizvodi koji će svakako obilježiti godine pred nama:

– provjera kvaliteta proizvoda (Cloud Vision i Cloud Test za pametne tvornice)

– inženjerske mašine (Cloud Teleoperation za pametne rudnike i luke)

– cloud video za siguran prelaz cesta i mostova

– koordinisana kontrola za pametna skladišta

– igranje videoigara u oblaku

– VR iskustvo u oblaku

– nesmetana reprodukcija 4K i 8K videa na mreži

– prenos uživo u oblaku

„Huawei je u saradnji s partnerima i teleoperaterima istražio velik broj inovativnih 5G tehnologija za više industrija. Te tehnologije su od sada stavljene u komercijalnu upotrebu. Huawei je bio i ostaće posvećen pružanju kvalitetnih 5G veza i afirmacije digitalne modernizacije industrije. Radujemo se i budućoj saradnji sa svim dionicima s kojima ćemo zajedno graditi svjetliju budućnost“, izjavio je na forumu Riči Peng, direktor Huawei Wireless Networka.

(zimo.dnevnik.hr)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.