Jedan od glavnih argumenata je prisutnost personalizovanih reklama na Facebook-u koje prema Brian Acton-u, jednom od osnivača WhatsAppa, uništavaju korisničko iskustvo i zadiru u korisničku privatnost

 

Brian Acton, jedan od osnivača WhatsAppa nije promijenio mišljenje o Facebook-u te i dalje nastavlja da zagovara ideju brisanja korisničkih profila.

Tokom okupljanja uoči Wiredove 25. godišnjice, poznati programer rekao je da ljudi moraju donijeti svoje vlastite odluke vezane uz društvene mreže, ali lično smatra da je najbolja stvar – jednostavno otići. ‘Ako želite biti na Facebook-u i po cijeli dan gledati reklame, samo nastavite’ dodao je.

Pročitajte još: Whatsapp podnio krivičnu prijavu protiv izraelske firme zbog špijunskog softvera

Prema izvješću The Vergea, Actonov izvorni tweet izašao je u doba najvećeg interesa za skandal Cambridge Analytica, odnosno u vrijeme inicijative #DeleteFacebook.

Podsjetimo, Zuckerbergova društvena mreža navodno je slučajno dozvolila kompaniji za političko savjetovanje da dođe do ličnih podataka nekoliko desetaka miliona ljudi.

Acton je upravo taj skandal iskoristio kako bi korisnicima obratio pažnju na to s kakvom kompanijom zapravo imaju posla.

Novinar Steven Levy pitao je Actona zbog čega je sa svojim mišljenjem odlučio izaći u javnmost, na šta je WhatsAppov autor odgovorio da je u vrijeme skandala Facebook bio najslabiji te da je tada bio najbolji trenutak za udarac, pošto Facebook nema nikakvu ostavštinu – ako on propadne, nitko ga se neće rado sjećati.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.