Društvena platforma Whatsapp pokrenula je tužbu protiv izraelske firme za sajber-nadzor NSA group, zbog korišćenja usluga ove kompanije u svrhu opsežne špijunaže.

U krivičnoj prijavi koju je Whatsapp podnio Federalnom sudu u Kaliforniji, navodi se kako je izraelska kompanija kroz aplikaciju Whatsapp putem špijunskog softvera u 20 zemalja špijunirala više od 1.400 osoba, među kojima najmanje 100 novinara, kao i brojne aktiviste za ljudska prava, prenosi „Anadolija“.

Iz Whatsapp-a  objašnjavaju kako su korisnici, čiji su telefoni hakovani, o tome obavješteni privatnom porukom, a od suda je zatraženo da se firmi NSA group u potpunosti zabrani upotreba svih usluga Whatsapp-a.

Pročitajte još: Edvard Snouden: Kako nas špijuniraju mobilni telefoni i šta uraditi

„Sajber-​​oružje mora biti zakonski revidirano bilo gdje u svetu, kako bi se osiguralo da ne dolazi do kršenja ljudskih prava i sloboda“, naglašavaju predstavnici Whatsapp-a.

Whatsapp je početkom maja uočio grešku koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio-poziva preko Whatsapp-a, nezavisno od toga da li je poziv prihvaćen ili ne, izvjestio je blog TechCrunch.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSA group koja izrađuje proizvode za Bliski istok i zapadne obavejštajne agencije, naveo je list Financial Times.

(rs.sputniknews)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.