Alibaba zabilježio rekordnu prodaju na Dan samaca – 23 milijarde dolara za samo devet sati

 

Kineski gigant internet trgovine, Alibaba, saopštio je da je prodaja tokom prvih devet sati na „Dan samaca“, koji kompanija organizuje svakog 11. novembra, dostigla 158,31 milijardi juana (22,63 milijarde dolara), što je 25 odsto više u odnosu na prodaju u prvih devet sati na isti dan prošle godine.

„Dan samaca“, kineski pandan američkom „Crnom petku“ i „Sajber ponedeljku“, koji predsjednik i glavni izvršni direktor Alibabe Danijel Džang promoviše kao 24-časovni onlajn šoping praznik od 2009. godine, bilježi ubrzani rast s tendencijom da postane najveći maloprodajni događaj u svijetu, prenosi Rojters.

„Duplo jedanaest“, ime festivala potiče od kalendarskog datuma 11. novembra, pri čemu četiri jedinice (11/11) označavaju status samca.

Alibaba je prošle godine na svojim platformama na „Dan samaca“ zabilježio prodaju vrijednu 30 milijardi dolara, bacivši u sjenu 7,9 milijardi dolara ostvarenih u onlajn kupovinama na američki „Sajber ponedeljak„. Prošlogodišnji rast prodaje na ovaj dan bio je 27 procenata, najniži u desetogodišnjoj istoriji tog događaja, što je nagnalo organizatore da potraže svježe ideje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.