Cyber Monday prvi put je održan 2005. godine, kao izdanje online Crnog petka (Black Friday), dana s akcijama i popustima u fizičkim trgovinama. Cilj je bio postaći kupce na obavljanje (pred)prazničnog šopinga u internetskim trgovinama.

Ali, od tada je izrastao u posebni događaj koji je prometom nadmašio Black Friday. Prošle je godine tokom Cyber Mondaya ostvaren promet od 7,9 milijardi američkih dolara, dok je Crni petak ostvario ‘samo’ 6,2 milijarde.

Tako je postao najveći događaj vezan uz kupovinu online u Sjedinjenim Državama, tokom kojeg praktično sve velike trgovine nude popuste i druge pogodnosti za razne vrste proizvoda.

Prvi ponedjeljak u decembru ove godine bit će dan tokom kojeg će se moći online nabaviti brojne uređaji po sniženim cijenama.

Cyber Monday ove godine godine će početi 2. decembra. Službeno bi trebao početi u šest ujutro po srednjoevropskom vremenu, ali brojne trgovine će s popustima krenuti i prije, ponekad i danima ranije.

 

Ko je učesnik u Cyber Monday-a?

 

Pa, praktično sve veće trgovine online vrijedne spomena, plus web odredišta poput eBay-a gdje će vjerojatno biti moguće naći hrpu ljudi koji će da preprodaju ono što su uspjeli nabaviti uz popust.

Amazonu je, recimo, prošli Cyber Monday bio najveći dan trgovanja u istoriji. Produžili su ponude na sedam dana iza.

Pročitajte još: “STAR market” – Otvorena berza visokotehnoloških kompanija u Šangaju

Veliki broj tih ponuda bile su tzv. Lightning Deals, tokom kojih nude ograničen broj proizvoda uz ogroman popust. Imajte na umu kako su Amazonove ponude ove vrste dostupne isključivo članovima njihovog programa Prime.

Ponude i popusti većine velikih trgovina za ta dva dana akcija će se donekle razlikovati. Prošle godine je Cyber Monday bio nešto povoljniji (za prosječnih 2,5 posto).

Uopšte, Black Friday je bolji za veće i skuplje nabavke, dok je Cyber Monday pogodniji za uređaje, poklone i tehnologiju starije generacije, piše Business Insider.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.