Kina je još jednom poljuljala američko tehnološko liderstvo — u Šangaju je otvorena specijalizovana berza visokotehnoloških kompanija „STAR market“, koja je slična američkoj elektronskoj deoničkoj berzi „Nazdak“.

U slučaju uspjeha projekta, priliv kineskog novca u Silicijumsku dolinu naglo će se smanjiti, što će stvoriti ogromne probleme američkom inovacionom sektoru.

Glavni cilj berze „STAR market“ je da osigura kineskim startap preduzećima investicije na nacionalnom tržištu, a istovremeno, kako je rekao predsednik Kine Si Đinping, „da pomogne Šangaju da ojača svoju poziciju međunarodnog finansijskog centra i svjetskog centra nauke i inovacija“.

Vlada je obezbjedila niz privilegija za novu berzu. Za pristup trgovanju nije potrebna dozvola državnog regulatora, što drastično ubrzava proceduru listinga.

Za razliku od drugih berzi, startap preduzeća, koja još nisu ostvarila profit, moći će da plasiraju akcije na „STAR market“. Osim toga, dozvoljena je „kratka prodaja“ akcija, koja je zabranjena na drugim berzama u Kini.

Takođe, u prvoj sedmici trgovanja nije bilo ograničenja na promjene cijena u toku dana, dok se, na primjer, na Šangajskoj berzi trgovanje sredstvom obustavlja, ako njegova cijena u toku dana varira za 10 odsto.

 

Bez pravila nema dobrog trgovanja

 

Istina, uvedena su stroga pravila za kupce akcija — investitori moraju da imaju najmanje dvije godine iskustva u trgovanju akcijama, i više od 500 hiljada juana (oko 73.000 dolara) na brokerskom računu.

Otvaranje berze izazvalo je veliku pometnju među investitorima i predstavnicima visokotehnološkog biznisa. Oko 140 kineskih kompanija podnijelo je prijavu za listing, dok je samo 25 primljeno na tržište.

Prvog dana akcije su prodate za gotovo 50 milijardi juana (više od sedam milijardi dolara), dok su ciene proizvoda porasle za 140 odsto. Cijena pojedinih hartija od vrijednosti porasla je za više od 500 odsto.

Drugog dan cijene su opale, a najveći pad je zabeležila kompanija „China Railway Signal & Communication Corp.“ — 18, 4 odsto. Nakon dva dana trgovanja kompanija je zabeležila rast stope kapitalizacije za 71 odsto.

Glavni razlog za pometnju na berzi nisu povoljni uslovi, nego uvjerenje da će država podržati novu platformu i cio visokotehnološki centar nacionalne ekonomije.

 

Ulagali u SAD berzu kako bi stvorili svoju

 

Stručnjaci ističu da „STAR market“ nije stvoren samo da ubijedi kineske tehnološke kompanije da je bolje da prodaju akcije na domaćem tržištu, nego i da privuče kineske investitore sa stranih na nacionalne platforme.

Istorijski gledano, kineske tehnološke kompanije su uglavnom plasirale akcije na američkim berzama. To je bilo logično, uzimajući u obzir tradicionalno interesovanje američkih investitora za visoku tehnologiju.

Međutim, sada su mnogi analitičari uvjereni da je glavni cilj Kineza bio da prouče mehanizme rada stranih platformi u cilju stvaranja sopstvene berze.

To je naročito postalo aktuelno nakon što se trgovinski rat, koji je Vašington objavio Pekingu, proširio i na tehnološku sferu.

Amerikanci su optužili Kineze za ogromnu krađu tehnologije i za totalnu industrijsku špijunažu. Pored toga, oni su najvećim kineskim proizvođačima elektronike — kompanijama ZTE i Huawei, praktično zabranili da posluju u SAD.

Huawei, Google i Tramp – vrteška koja nastavlja da se vrti

U avgustu prošle godine Donald Tramp je potpisao zakon o ograničavanju stranih ulaganja u američke tehnološke kompanije (FIRMMA).

Američki zvaničnici su iznenada shvatili da su Kinezi u protekloj deceniji uložili više od 35 milijardi dolara u američku tehnologiju, kako bi, pre svega, naučili kako da naprave svoju.

„To je strateški plan koji ima za cilj napredna istraživanja i moderne tehnologije, što će omogućiti Kini ne samo da nas izazove, nego i da potisne SAD sa mesta jedine dominantne svetske sile“, izjavio je kongresmen Kris Stjuart.

Prema tom zakonu, sve kompanije u zemlji, koje su povezane sa „kritičnom tehnologijom“ i koje planiraju da prodaju akcije kineskim investitorima, moraju prvo da dobiju dozvolu Komiteta za strane investicije (CFIUS).

U dokumentu nije navedena lista „kritične tehnologije“, tako da su mnogi američki preduzetnici odlučili da se jednostavno suzdrže od saradnje sa investitorima iz Kine.

Štaviše, Federalni istražni biro se pridružio borbi protiv „kineskog uticaja“. FBI je zvanično saopštio da upozoravaju preduzeća na potencijalnu ekonomsku špijunažu ili krađu trgovinske tajne.

 

Olakšano privlačenje investicija

 

Prema procjenama analitičke kompanije „Rodijum grup“, dok je u avgustu prošle godine vrijednost pripremanih ugovora sa učešćem kineskog kapitala u Silicijumskoj dolini procenjivana na tri milijarde dolara, sada takvih ugovora praktično nema.

Poslovanje u SAD je prekinulo više od deset korporativnih i privatnih investicionih fondova iz Kine, sa sredstvima u vrednosti od nekoliko desetina milijardi dolara.

Pored toga, stručnjaci ističu da je glavni deo kineskog novčanog toka sačuvan, ali sada ide preko ofšor kompanija. Donedavno su obe strane bile zainteresovane za to, jer su američkim startap kompanijama uvijek nedostajala ulaganja, a investicioni fondovi Kine nisu imali alternativu za Silicijumsku dolinu.

Međutim, izgleda da se situacija mijenja. Prema izvještaju kompanije „Forester“, komercijalne i Vladine kupovine tehnoloških proizvoda i usluga u Kini će u 2019. godini porasti za četiri odsto, a u 2020. godini za sedam odsto. To će omogućiti kineskim kompanijama dobru domaću potražnju.

Pored toga, svake godine na kineskim univerzitetima diplomira oko četiri miliona stručnjaka iz oblasti tehnologije, matematike i tehnike, tako da ne prijete problemi sa kadrom u visokotehnološkom sektoru.

Istovremeno, otvaranjem „Star market“ berze, uveliko je olakšano privlačenje investicija.

Zaključak je da će se startap kompanije u Silicijumskoj dolini suočiti sa velikim problemima. Ne samo da će ulaganja naglo opasti, nego će novi kineski projekti svake godine predstavljati sve veću konkurenciju.

(sputniknews)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.