Najnovija generacija specijalnog rendgenskog teleskopskog materijala je mnogo lakša i efikasnija nego ikad, ali problem je u tome što je istovremeno veoma krhka.

NASA radi na poboljšanju rendgenskih teleskopa. Tim Nasinih naučnika iz Goddard centra za svemirske letove u Marilandu radi na novoj vrsti rendgenskih ogledala koja će se testirati u svemiru oko 2021. godine.

Prema rezultatima istraživanja, dokazano je da su ova lagana i vrlo tanka ogledala napravljena od materijala koji se danas koriste za proizvodnja računarskih čipova ispunjava veoma složene zahtjeve nove generacije rendgenskih opservatorija.

Dr Vill Zhang, naučnik koji radi u Centru, uvjeren je da rendgenska ogledala mogu da registruju aktivnosti u blizini supermasivnih crnih rupa – uključujući onu koja se nalazi u srcu naše galaksije.

Razvoj tako naprednih rendgenskih ogledala nije bio lak. Zhang je počeo da eksperimentiše sa monokristalnim silikonom prije sedam godina, silikonom s jednim kristalom koji se do tada nije koristio za proizvodnju rendgenskih ogledala.

Optika takvih ogledala mora biti zakrivljena i smještena u cilindrični spremnik u koji ulazi rendgenski zrak, odbija se od površine stalka i šalje u skladu sa mjernim instrumentima. Zhang-ov cilj bio je da napravi perolaku i vrlo tanku verziju ogledala koja, usput, ne narušavaju kvalitet slike.

 

Rusija razvija satelit koji pretvara solarnu energiju u lasersko oružje

 

Recenzije nove vrste optike koju karakteriše krhki, ali izuzetno zasićeni tip silikona potvrđuju da on može dobiti isti kvalitet slike kao četiri para teških ogledala instaliranih u opservatoriju Chandra.

Panel je takođe zaključio da dve druge vrste tehnologije (podesiva optika i zaobljena ogledala) ispunjavaju zahtjeve nove generacije crvenih rendgenskih opservatorija (kao što je Lynx koncept).

Zhangova ogledala su, prema riječima tvorca, pedeset puta lakša od Chandrinih, što znači da će misije u budućnosti moći da prenesu mnogo više ogledala i stvore ogromne platforme za prikupljanje informacija putem rendgenskih zraka.

Zhang i njegovi saradnici do 2021. planiraju isporučiti ogledalo sastavljeno od 228 segmenata Randallu McEntafferu, univerzitetskom profesoru na Državnom univerzitetu u Pensilvaniji koji radi na projektu OGRE (Off-plane Grating Rocket Ekperiment) – raketnoj misiji koja će se lansirati s Wallops Flight Facilityja 2021.

Njegov tim smatra ovaj projekat vrlo važnim, jer će tokom njega otkriti može li krhki sistem ogledala da preživi uzlet i uspon – ovo će ujedno biti i prvi test nove rendgenske tehnologije koji će se održati u svemiru.

Zhang, međutim, još nije počeo da hladi šampanjac. Tim naučnika koji rade na ovom projektu daleko je od konačnog proizvoda. Prvo moraju da smisle način da sve komade ogledala povežu u cilindrični spremnik koji zatvara ogledala i održava njihov položaj tokom leta u svemir.

„Tačno znamo da je pred nama puno posla i da imamo jako malo vremena“, prokomentarisao je Zhang i zaključio, „Sada postoji inženjerski izazov.“

(IT mixer/tportal.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.