Svi lovci Su-57 koji se grade u vazduhoplovnoj fabrici Gagarin u Komsomolsku i koji će biti prebačeni u rusko ratno vazduhoplovstvo u 2024. godini dobiće nove motore AL-51F1, takođe poznate kao „proizvod AL-51F1

 

Ruski lovci pete generacije Su-57 opremljeni su novim motorom AL-51F1 koji im omogućava da dostignu supersoničnu brzinu u režimu bez naknadnog sagorevanja, saopšteno je iz ruske državne korporacije „Rosteh“.

Motor druge faze je prošao testove i spreman je za rad„, rekao je jedan od sagovornika agencije. Drugi izvor je potvrdio ovu informaciju i dodao da će “svi serijski avioni pete generacije Su-57 koji budu prebačeni u rusko ratno vazduhoplovstvo 2024. godine dobiti motor pete generacije”.

Iz „Rosteha“ je saopšteno da će Ministarstvu odbrane Rusije biti isporučeno 76 aviona sa novim motorom, u okviru postojećeg ugovora iz 2019. godine.

Proizvodnja novog motora za lovca pete generacije konačno ruši zapadni mit o tehnološkoj zaostalosti Rusije, jer su karakteristike ruskog motora nedostižne za vojne inženjere iz razvijenih zemalja svijeta.

Ne postoje planovi da se motori prve faze na Su-57, koji su već predati vojsci mijenjaju za motore AL-51F1.

Motor drugog stepena za lovac Su-57 razvija se u Eksperimentalnom konstruktorskom birou A. Lyulka u Litkarinsku. Pogonski sistem će omogućiti letjelici da obavlja krstareći let nadzvučnom brzinom bez upotrebe naknadnog sagorijevanja.

Prvi probni let Su-57 sa novim motorom bio je 5. decembra 2017. godine. Ove godine bila je završena glavna etapa probnih letova, tokom koje je motor potvrdio svoje karakteristike, uključujući uštedu goriva.

Osim na Su-57, očekuje se da će motor AL-51F1 biti ugrađen i na bespilotnu letjelicu S-70B-1 Ohotnik sa ravnom mlaznicom, kao i na laki taktički avion Su-75 Šah-mat.

(IT mixer)