Savjetodavni komitet za migracije (MAC-The Migration Advisory Committee) je pozvao na dodavanje više digitalnih uloga na listu zanimanja koja ispunjavaju uslove za kvalifikovane radne vize van EU.

Navodi o digitalnim i informatičkim ulogama imaju značajnu ulogu u izvještaju MAC-a, koji detaljno opisuje prvu reviziju popisa manjka zanimanja (Shortage Occupations List – SOL) od 2013. godine.

Veb dizajneri i programeri, IT poslovni analitičari, arhitekti i dizajneri sistema i programeri i stručnjaci za razvoj softvera su među disciplinama koje je MAC predložio da se doda SOL zbog nedostatka vještina.

U predgovoru izvještaja, predsjednik MAC-a Alan Manning izjavio je da je „visok nivo zabrinutosti poslodavaca“ prikazan u brojnim odgovorima koji su primljeni u pozivu izvještaja, što je dijelom potaknuto „znatnom neizvjesnošću oko Brexita i budućeg imigracionog sistema ”.

Kada je Velika Britanija glasala da napusti Evropsku uniju, tehnološka industrija je izrazila zabrinutost zbog sve većeg propusta u digitalnim vještinama u zemlji, pri čemu mnogi tvrde da je potrebno učiniti više da se proizvede domaći talenat za tehnologije.

Ako vlada poštuje preporuke MAC-a da uključi određena zanimanja u SOL, te uloge postaju glavni prioritet za razmatranje u visini od 20.700 Tier 2 dozvola koje se izdaju svake godine za visoko kvalifikovane radnike izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

U nekim slučajevima, poziv da se ova zanimanja dodaju na listu proizašla je iz potrebe različitih industrija za digitalnim i tehnološkim talentom.

Na primer, kada se razmatra potražnja i ponuda za IT analitičare, arhitekte i uloge dizajnera sistema, MAC je preporučio da se celokupna zanimanja dodaju SOL-u umesto da se segment razdvoji u pojedinačne uloge, jer ne samo da je britanski program za vještine nedovoljan da zadovolji potražnju, ali potražnja obuhvata i više sektora.

Slično tome, za web dizajnere, u izvještaju MAC-a se kaže da potreba za takvim ulogama nije ograničena na digitalni sektor, već obuhvaća različite sektore i industrije.

„Trenutno smo u eri brzog tehnološkog napretka i nadležnost digitalnih zanimanja se širi daleko izvan ovog sektora“, navodi se u izvještaju.

Druge digitalne uloge o kojima se raspravljalo u izvještaju bili su direktori informacione tehnologije i telekomunikacija, menadžeri za IT stručnjake, IT projektni i programski menadžeri, te IT i telekomunikacijski profesionalci, ali MAC je sugerirao da ove ne trebaju biti uključene u SOL.

Što se tiče specifičnih uloga u digitalnom sektoru, MAC je predložio da IT menadžeri proizvoda, iako ranije na listi, treba da budu uklonjeni iz SOL-a, dok stručnjaci za sajber bezbjednost trebaju ostati na listi nedostataka.

Ostala zanimanja koja su dodata SOL-u su veterinari, psiholozi i arheolozi.

Godine 2018. MAC je preporučio ukidanje gornje granice za kvalifikovane vize drugog reda, nakon što je više od 3.000 viza za stručne ljude u sektoru nauke, tehnologije, matematike i matematike (STEM) odbijeno ranije u toku godine, jer je mjesečni limit bio ispunjen prije nego što se očekivalo.

(computerweekly.com)