Ilon Mask je došao u iznenadnu posjetu Kini gdje se očekuje da će podstaći kineske zvaničnike da odobre najautonomniji softver za Teslin autopilot

 

Mask bi trebalo da razgova o uvođenju najautonomnije verzije svog softvera za Teslin autopilot i dobije dozvolu za prenos podataka prikupljenih u Kini u inostranstvo kako bi obučio algoritam softvera.

Tiha posjeta Teslinog drugog najvećeg tržišta od strane njenog izvršnog direktora nije unaprijed najavljena, g. Mask je ranije rekao da će značajna tehnologija kompanije biti dostupna kupcima u Kini „vrlo brzo“ , prenosi Independent.

Tesla je lansirao Full Self-Driving, ili FSD, prije četiri godine, ali nije bio dostupan u Kini. Kompanija je prodala više od 1,7 miliona automobila u Kini nakon ulaska na tržište prije deset godina.

carVertical banner - sponsored

Kineski državni mediji objavili su da je Mask imao sastanak sa premijerom Li Qiangom u Pekingu, tokom kojeg mu je Li rekao da se Teslin razvoj u Kini može smatrati uspješnim primjerom američko-kineske ekonomske i trgovinske saradnje.

Ilon Mask će se vjerovatno sastati sa Renom Hongbinom, vladinim zvaničnikom koji je na čelu Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine i organizatora sajma automobila u Pekingu koji se trenutno održava.

U video snimku koji je na društvenim mrežama objavio korisnik povezan sa kineskim državnim medijima, Mask je rekao: “Dobro je vidjeti kako električna vozila napreduju u Kini. Svi automobili će u budućnosti biti električni.”

 

Nove zaštitne mjere za autopilot

 

Njegova posjeta dolazi samo dan nakon što je američki regulator za bezbjednost automobila otvorio istragu o Teslinom potezu povlačenja više od 2 miliona vozila iz SAD-a u decembru, dok je kompanija pokušavala da instalira nove zaštitne mjere za autopilot.

Prošle sedmice, vozač Tesle koji je učestvovao u sudaru u Sijetlu u kojem je poginuo motociklista rekao je da je u tom trenutku koristio autopilot u vozilu i provjeravao svoj telefon, pokazuju dokumenti.

Tesla je u vladinim dokumentima prošle godine rekao da će promjena softvera povećati upozorenja i upozorenja vozačima da drže ruke na volanu.

 

Kako Teslin autopilot prepoznaje objekte na putu?

 

Autopilot u Tesla automobilima mnogo je uznapredovao od njegovog ‘debija’, a sigurno ste se zapitali, kako on zapravo vidi put i sve što stoji na putu?

Teslin autopilot koristi PyTorch za distribuisanu konvolucijsku neuronsku mrežu koja uključuje 48.000 konekcija i za njeno treniranje potrebno je 70.000 sati kontinuirane ‘vježbe’.

PyTorch je biblioteka za vještačku inteligenciju koja se koristi za ‘duboko učenje’ (deep learning) na neregularnim podacima kao što su grafovi.

Pojavio se video koji prikazuje perspektivu autopilota, kako on prepoznaje i razvrstava različite stvari koje se nalaze na putu. Nakon ovog videa biće vam jasno da se tu radi o obradi velike količine podataka u jako kratkom vremenskom roku.

Pogledajte pomenuti zanimljivi video snimljen iz perspektive Teslinog autopilota.

(IT mixer)