Saudijska vlada objavila je slike kako bi pametni grad „Neom“ mogao da izgleda kada bude završen

 

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman je 2021. godine otkrio planove kako će se graditi pametni linearni grad „Neom“, koji će biti izgrađen vertikalno, bez puteva i automobila i koji će funkcionisati isključivo na obnovljivoj energiji.

Grad je projektovan tako da bude širok samo 200 metara, 500 metara visok i 170 kilometara dugačak. U njemu će se nalaziti više zajednica zatvorenih staklenom fasadom i moći će da primi do 9 miliona stanovnika.

Arhitekte zamišljaju grad u kome su objekti udaljeni samo pet minuta hoda od ljudi. Iako neće imati puteve i neće moći da primi automobile, imaće šinu velike brzine za tranzit od kraja do kraja koji će trajati 20 minuta.

Takođe, grad će se oslanjati na prirodni sistem ventilacije kako bi se osiguralo da stanovnici uživaju u idealnoj klimi tokom cijele godine.

Saudijski prestolonaslednik je rekao: „Dizajn koji je danas otkriven za gradske zajednice sa vertikalnim slojevima će izazvati tradicionalne ravne, horizontalne gradove i stvoriti model za očuvanje prirode i poboljšane uslove za život ljudi.

“LINE” će se pozabaviti izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava u urbanom životu danas i osvjetliće alternativu načina života“, objasnio je Mohammed bin Salman.

“LINE” je dio saudijskog projekta mega-grada Neom-a, vrijednog 500 milijardi dolara koji se gradi u provinciji Tabuk.

 

Projekat prate kontroverze

 

Projekat od samog početka prate kontroverze. Zbog izgradnje, oko 20.000 ljudi biće prinuđeno da se preseli. Stanovnici koji se suočavaju sa iseljenjem pripadaju domorodačkom plemenu Huwaitat, koji su postojali mnogo prije nego što je Saudijska Arabija uopšte osnovana.

Prema izvještajima, istaknuti aktivista Huwaitat-a, uhapšen je i zatvoren 2020. godine. On se protivio tome da se pleme preseli. Takođe, još jedan aktivista Huwaitat-a, rekao je da je najmanje 15 drugih članova plemena oteto i zatvoreno.

Neki od njih su kritikovali saudijsku vladu i projekat Neom na društvenim mrežama. Pored toga, iseljenici koji su angažovani da rade na inicijativi kritikovali su upravu zbog postavljanja nerealnih zahtjeva i zatvaranja očiju pred diskriminacijom.

Kontroverze oko Neom-a, primorale su Riot Games da povuče odluku o sponzorskom ugovoru sa projektom mega-grada. Neom je trebalo da bude glavni partner za Riot-ov LEC šampionat u Evropi prije dvije godine. Međutim, reakcije igrača širom svijeta dovele su do toga da kompanija raskine ugovor o sponzorstvu nakon samo 24 sata.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.