Mercedes je osmislio novi sistem za izduvavanje guma u slučaju nužde

 

Gume koje nisu naduvane stvaraju mnogo više trenja pa Mercedes-Benz sada radi na sistemu izduvavanja guma automobila brzinom munje u slučaju nužde.

Sistem bi se koristio samo ako se kočioni sistem pokvari. U opisu patenta stoji da je ovaj kočioni sistem dizajniran za električna vozila i hibride, ali se može koristiti i u automobilima sa dizelskim ili benzinskim motorima.

Razlog zašto Mercedes uglavnom misli na električne automobile je taj jer električni automobili ne koče preko kočione sajle ili hidrauličkog sistema, već koriste tehnologiju drive-by-wire, baš kao u avionima.

carVertical banner - sponsored

To znači da se njima upravlja pomoću električnog impulsa, ali ako sistem drive-by-wire zakaže, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

Kako bi zaobišao ovaj problem, Daimler je osmislio sistem za izduvavanje guma. Međutim, stvar je pravilnog doziranja prilikom izduvavanja. Ako previše ispustite pritisak u gumama, guma se lako može skinuti s naplatka. Meke gume takođe mogu uticati na karakteristike upravljanja vozilom.

Sistem je povezan na sva četiri točka. Nakon smanjenja pritiska u gumama, najveća brzina automobila je ograničena i uključuje se sistem upozorenja kako bi obavijestio vozača.

(Poslovni dnevnik)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.