Pametnim korišćenjem vozila i raspoloživih sistema, čak i tokom zimskog perioda i niskih temperatura radijus kretanja električnog automobila može se značajno produžiti.

Jedan od velikih izazova sa kojima se suočavaju vlasnici električnih automobila svakako je zimski period.

Zima, odnosno niske temperature daleko više utiču na električne automobile i njihovu autonomiju u vožnji u odnosu na vozila sa SUS motorima. Istraživanja otkrivaju da zimska vožnja znači potrošnju veću za 25% u odnosu na onu pri 20-ak stepeni Celzijusa.

Drastičan pad autonomije električnih automobila tokom niskih temperatura uzrokovan je korišćenjem znatne količine električne energije iz baterije za grejanje putničke kabine, ali i grijanje same baterije, prenosi B92.

carVertical banner - sponsored

 

Djelimično rješenje problema

 

Tome se može donekle doskočiti ukoliko punite vozilo kod kuće ili u garaži stambene zgrade. Uz to, treba voditi računa o planiranju kad automobil počine da se koristi. Naime, gotovo da i nema električnog automobila koji ne nudi mogućnost unaprijed planiranog programa punjenja baterija.

U skladu sa tim, dovoljno je pri dolasku kući spojiti kabl za punjenje na vozilo. Zatim možete u samom vozilu ili pak putem aplikacije proizvođača vozila zadati vrijeme sutrašnjeg polaska od kuće.

Tako će vozilo samo znati kada je potrebno započeti proces punjenja baterije, naravno, u zavisnosti od trenutnog nivoa dopunjenosti baterije.

Takođe, planiranje polaska ostavlja mogućnost da vozilo podesite da dok je na punjaču ugrije putničku kabinu. Time je izbjegnuta situacija da odmah po kretanju od kuće vozilo mora da potroši veliku količinu energije samo da bi ugrijalo putničku kabinu.

Brže i povoljnije je energiju za zagrijevanje koristiti iz samog izvora električne energije nego iz baterije automobila tokom vožnje.

Takođe, dosta je električnih vozila je opremljeno i grijačima sjedišta i volana. To nije samo zato da se vozaču pruži veći nivo komfora i udobnosti, već i zbog činjenice da je ekonomičnije koristiti ove grijače nego povećati željenu temperaturu u putničkoj kabini i jačinu ventilatora.

Sve u svemu, pravovremeno planiranje pri kupovini vozila, ali i tokom kasnijeg korišćenja može dovesti do smanjene potrošnje energije, odnosno povećanja autonomije u vožnji.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.