Korisnici Netfilx-a nesvjesno daju lične podatke, korisnička imena, lozinke i – podatke s bankovnih kartica koje prevaranti dalje koriste na razne načine

 

Hakeri i prevaranti se zanimaju za Netflix i njegovu popularnost žele da iskoriste da bi se dokopali podataka o korisničkim imenima, lozinkama, brojevima bankovnih računa i slično.

Na takvu opasnost upozorili su ove nedjelje iz kompanije za sajber bezbjednost Kaspersky naglasivši da su na udaru ne samo korisnici Netflix-a, već i servisa poput Disney Plus-a i Amazon Prime-a.

Prevaranti se najviše koriste fišerskim taktikama i korisnicima Netflix-a šalju mail-ove u kojima ih se upozorava da ponovno upišu svoje podatke o plaćanju ili će da izgube pristup servisima.

U mailu, za koji se čini da dolazi od Netflix-a, nalazi se i link na stranicu koja zaista izgleda poput stranice Netflix-a i na kojoj je potrebno upisati lične podatke, korisničko ime, lozinku, kao i podatke o bankovnoj kartici.

Tako se, naravno bez znanja korisnika, prevarantima predaju ti važni podaci koje oni onda mogu dalje da iskoriste na razne načine. Pokušaće da isprazne bankovne račune, podatke o prijavi pokušati da iskoriste za pristup drugim servisima ili će ih prodati na dark webu.

Prevaranti imaju i taktiku s kojom žele da iskoriste i osobe koje nisu pretplatnici Netflix-a tako što im šalju mail-ove u kojima im nude nižu cijenu pristupa video servisima.

U takvim se mail-ovima dolazi link na lažnu stranicu na kojoj korisnici trebaju da upišu svoje lične podatke i tako ih predaju prevarantima.

(TechSpot)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.